Winnaars Zilveren Griffels en Penselen 2024 Gottmer Kinderboeken

Een Zilveren Griffel en twee Zilveren Penselen voor Gottmer

Haarlem, 19 juni 2024

Woensdag 19 juni reikte de CPNB in De Krakeling te Amsterdam de Zilveren Griffels en Penselen uit. Gottmer is bijzonder trots op Geert-Jan Roebers en Wendy Panders die hun boek Paddenstoel en co in de categorie Informatief dubbel bekroond zagen. Voor Roebers – die vorig jaar een Zilveren Griffel voor Briljante planten ontving – een Zilveren Griffel en voor Panders een Zilveren Penseel. Alle eer gaat ook uit naar Loes Riphagen die zich vanaf nu officieel Professor in kabouters mag noemen, want zij kreeg in de categorie Informatief een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Het Kabouterboek.

Kabouter Kik uit Het Kabouterboek van Loes Riphagen

In dit blogbericht lees je de rapporten van jury’s van de Zilveren Griffels en Penselen, leer je iets over de achtergrond van de makers of kijk je meteen naar de leuke extra’s bij deze bekroonde boeken.

Volg mij - illustratie van Wendy Panders uit Paddenstoel & co

De Griffel-jury over Geert-Jan Roebers en Paddenstoel & co:

Geert-Jan Roebers wint Zilveren Griffel voor Paddenstoel & co

‘Schimmels, paddenstoelen en zwammen. Het zouden de onderwerpen kunnen zijn van een taaie natuurkundeles. Maar Geert-Jan Roebers wijkt af van geijkte paden en neemt ons in Paddenstoel & co mee op een humoristische en speelse reis door de wereld van de schimmels. Een reis die ook bol staat van interessante ontdekkingen.

‘Elke bladzijde in dit kleurrijke boek verrast met weetjes over het leven van deze wonderlijke organismen en blijft steeds interessant. In overzichtelijke hoofdstukken met vlot leesbare teksten duik je als lezer diep in het schimmelrijk, de wereld van de paddenstoel. Je gaat begrijpen hoe ongelooflijk belangrijk schimmels zijn voor het leven op aarde. Je leert de vele soorten kennen, welke soorten gevaarlijk zijn en welke niet. De heldere en grappige illustraties van Wendy Panders zorgen ervoor dat er in het boek ook veel te zien is. De liefde voor het onderwerp en de kennis ervan spatten van elke pagina af. Alle juryleden vonden het een genot om iets te leren over schimmels en paddenstoelen waarvan ze niets wisten. Ongetwijfeld geldt dat ook voor jonge lezers die door Roebers steeds verleid worden om zelf op onderzoek te gaan in de natuur. Er staat zelfs een test in, waarmee je kunt testen welke schimmel je bent. Soms zitten er ook lastige woorden en begrippen in de teksten, maar die worden achter in het boek duidelijk omschreven. We leven in een tijd waarin kinderen informatie op het internet zoeken en daarbij verdrinken in alle online ruis. Vol enthousiasme bewijst Roebers dat er zoveel meer plezier te halen valt uit het lezen van een goed informatief boek. Volgens de jury heeft dit boek alles in zich om de lezer te blijven boeien. Kinderen én volwassenen.’

De eerste indruk uit: Paddenstoel & co (p.8-9) van Geert-Jan Roebers en Wendy Panders
Klik op de afbeelding om een fragment te bekijken van Paddenstoel & co!

De penseeljury over Wendy Panders en Paddenstoel & co:

‘In Paddenstoel & co wordt de lezer meegenomen op een spannende reis door de wereld van de paddenstoelen en andere schimmels. De prettig leesbare en inhoudelijk sterke tekst van Geert-Jan Roebers komt tot leven door de illustraties van Wendy Panders.

Wendy Panders wint Zilveren Penseel voor Paddenstoel & co

Haar illustraties zijn duidelijk en tegelijkertijd speels, iets wat kinderen direct aanspreekt. Razendknap hoe de illustraties meer informatie geven over het onderwerp. Gecombineerd met de foto’s zorgen ze voor een prettige afwisseling. Ook de foto’s zelf zijn opgesierd met illustraties, wat ze alleen maar sterker maakt. De integratie tussen tekst en beeld is erg mooi gedaan. Ook is het boek met zorg uitgegeven; de balans tussen tekst en beeld is erg prettig. De omslag trekt gelijk je aandacht, en ook het binnenwerk is tot in de puntjes, eigenlijk stipjes, verzorgd. Vakwerk.’

De Penseeljury over Loes Riphagen en Het Kabouterboek:

Loes Riphagen wint Zilveren Penseel voor Het Kabouterboek

‘In Het Kabouterboek laat Loes Riphagen zien hoe de moderne kabouter leeft. Niet meer in het bos, maar gewoon onder de huizen in de stad. Boordevol informatie over de kabouters en hun punthoofd met bijpassende muts, hun huidige woonsituatie en de dagbesteding van de kabouters, zoals knutselen en verzamelen.

Een informatief prentenboek waarin de prenten je als doorlopend verhaal meenemen doordat Kabouter Kik een rondleiding geeft door het vindingrijke kabouterleven. Loes Riphagen heeft haar fantasie de vrije loop gelaten in zoekplaten, overzichtsprenten en gedetailleerde opsommingen. Er is goed nagedacht over de kaders, met veel afwisseling en humor. Het is speels en vol met kleine details, zoals de Fruittella-papiertjes die overal opduiken, waardoor je steeds weer nieuwe dingen ziet en kunt verdwalen in de bladzijden. Soms met een knipoog naar eerder werk, zoals het verkleedpak van Coco. Om bij een volgende zitting weer iets nieuws te ontdekken. Het Kabouterboek is hiermee een boek geworden vol inventiviteit en het is origineel binnen het huidige aanbod van kinderboeken. Het is ook nog eens heel mooi uitgegeven met een linnen rug en een bijpassend rood leeslint. Een boek om vrolijk van te worden en waar het plezier van afspat!’

Illustratie uit 'Het Kabouterboek' van Loes Riphagen
Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje in Het Kabouterboek!

Over de makers:

Loes Riphagen groeide op tussen de dieren op een boerderij in Oene, een klein dorp op de Veluwe. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, verhuisde toen naar Amsterdam om uiteindelijk met dochter en vriend weer naar het platteland te gaan. Ze debuteerde in 2008 met haar boek ‘Slaapkamernachtdieren’ en inmiddels heeft ze meer dan 20 boeken op haar naam staan. Loes wordt in binnen- en buitenland alom geprezen om haar prachtige illustraties, gevoel voor detail én humor. Ze valt niet alleen op bij het publiek en de pers maar ook bij jury’s, getuige de vele prijzen die ze heeft gewonnen. Het Prentenboek van het Jaar 2021 voor Coco kan het! is er slechts één van.

Lees ook het interview met Loes Riphagen over Het Kabouterboek.

Loes Riphagen winnaar Zilveren Penseel Het Kabouterboek

Loes Riphagen, door © Vincent Kuyvenhoven

Wendy Panders winnaar Zilveren Penseel Paddenstoel & co

Wendy Panders

Wendy Panders woont en werkt in Rotterdam als illustrator en grafisch ontwerper. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie, waar ze is opgeleid tot grafisch ontwerper. Wendy maakt graag illustraties bij verhalen en artikelen, en speelse informatieve tekeningen om ingewikkelde onderwerpen te verduidelijken. Haar stijl is helder met een flink portie humor. Ze illustreert voor zowel volwassenen als kinderen in kranten, tijdschriften en boeken. Maar het allerliefst maakt ze kinderboeken. Vaak combineert ze dit met de vormgeving, zodat tekst en beeld een sterk geheel vormen. Voor haar illustraties in Paddenstoel & co ontving ze in 2024 een Zilveren Penseel. De jury was ook lovend over de vormgeving, die eveneens door Wendy is gedaan.

Lees ook het interview met Wendy Panders en Geert-Jan Roebers over Paddenstoel & co.

Geert-Jan Roebers is bioloog en schrijver. Hij werkte bij het WNF als hoofdredacteur van het jeugdblad TamTam. Hierna werd hij eindredacteur van Nieuws uit de Natuur (school-tv). Hij schreef de serie superdieren voor Albert Heijn een serie over dieren voor de KNNVuitgeverij, non-fictie jeugdboeken bij Gottmer en doe-boeken voor Roots en Fontaine. Zijn boek Briljante planten werd in 2023 bekroond met een Zilveren Griffel.

Portret Geert-Jan Roebers, winnaar Zilveren Griffel Paddenstoel & co. ©Chris van Houts

 Geert-Jan Roebers, door © Chris van Houts

Extra materialen bij de bekroonde boeken

Extra's bij Het Kabouterboek

Leer zelf hoe je een kabouter kunt tekenen, of download de knutselplaat en maak je eigen kabouterhuis en als die af is maak je zo eigen kabouterboek. En voor iedereen die inmiddels echt alles van kabouters weet heb je dit diploma, waarmee je iemand tot meester in Kabouterkunde kunt benoemen.

Afbeelding Knutselplaat Het Kabouterboek
Knutselplaat Maak je eigen kabouterboek uit Het Kabouterboek van Loes Riphagen
Printable 'Zo teken je een kabouter' uit Het Kabouterboek van Loes Riphagen
Kabouterdiploma bij Het Kabouterboek van Loes Riphagen
Klik op de afbeeldingen voor een pdf (die je zelf kunt downloaden en printen)
Extra's bij Paddenstoel & co

Bluf je door de paddenstoelen met deze blufcursus! Niemand die alle zesduizend soorten paddenstoelen van Nederland kent. Dat gaat jou ook niet lukken. Maar een paar goed herkenbare en veel voorkomende soorten wel. Nog beter is het als je de belangrijkste soortgroepen herkent. Dan kun je ineens heel veel  paddenstoelen een naam geven. Niet hun volledige naam, maar wel iets. Dan zeg je: ‘Dat is een boleet.’ Of als je heel eerlijk bent: ‘Ik denk een boleet, maar ik weet niet precies welke.’ Nog een voordeel: als je de soortgroep eenmaal weet, kun je de soort makkelijker in een paddenstoelengids vinden.  Want meestal staan de soorten van één soortgroep bij elkaar.

Blufcursus Paddenstoel & co
Klik op de afbeelding voor een pdf (die je zelf kunt downloaden en printen)