Bronzen en Zilveren Griffels en Penselen 2022

Woensdag 22 juni 2022 regende het prijzen voor uitgeverij Gottmer! Maar liefst zes van onze boeken werden dit jaar bekroond. Een Zilveren Griffel voor Marc ter Horst met Viruswereld, Bronzen Griffels voor Jon Klassen met De rots van boven, Patsboem!educatief met Toen het oorlog was, 1914-1918 en voor Michelle Harrison met De vloek van de kraaientoren en Bronzen Penselen voor Sylvia Weve met Toen Jonas in de walvis zat en Yvonne Jagtenberg met Ik ben Pippi niet!.

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn uitgereikt tijdens een feestelijke boottocht met de winnende auteurs en illustratoren. Op bijzondere wijze ontvingen de winnaars hun prijzen uit handen van Irene Moors. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Voor het eerst werden dit jaar Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt, in plaats van Vlag en Wimpels. De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen: het onder de aandacht brengen van de beste kinderenboeken. De 45 boekenprijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Thomas Hardie, Rubén Rodriguez da Silva, Susan Venings en Joan Windzak. Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Kirsten König, Loes Reichenfeld, Ilona van Tuinen vormden samen de Penseeljury. Zowel de Griffel- als de Penseeljury vallen de vele maatschappelijk thema’s op, die op prachtige wijze worden verbeeld of literair verteld. Ook de hoge kwaliteit en originaliteit van informatieve boeken valt beide jury’s op.