Volgorde De Grijze Jager boeken

Alle boeken in De Grijze Jager-serie op volgorde

Op deze pagina vind je een overzicht van alle boeken in De Grijze Jager-serie die tot nu toe zijn verschenen en in welke volgorde je ze kunt lezen. Je kunt de volgorde van de delen aanhouden: je begint dan met boek 1 en leest door t/m boek 17 (de volgorde van publicatie). Om De Grijze Jager in een chronologische volgorde te lezen moet een andere volgorde worden aangehouden dan de volgorde van publicatie.

John Flanagan schreef de boeken van De Grijze Jager-serie oorspronkelijk om Michael, zijn zoon van twaalf, aan het lezen te krijgen. Sinds die tijd is er nogal wat gebeurd met de serie: de boeken zijn een een wereldwijd succes en worden inmiddels in meer dan twintig landen uitgegeven. Het onderwerp van De Grijze Jager is de 15-jarige weesjongen Will, die wordt opgeleid tot een Grijze Jager, een spion van de koning. Zijn vriend leert voor ridder en dat stelt hun vriendschap op de proef. De Grijze Jager-boeken zijn geschikt vanaf ca. 10 of 11 jaar. Maar let op: als je eenmaal met lezen begint, dan is de kans groot dat je voor altijd De Grijze Jager-fan bent!

In welke volgorde kun de boeken van De Grijze Jager het beste lezen?

Er zijn twee manieren om de serie van De Grijze Jager te lezen. Je kunt kiezen om de boeken in de chronologische volgorde van het verhaal te lezen of je kunt voor de volgorde van publicatie (de volgorde waarop wij de boeken hebben uitgegeven) kiezen. Er is geen goede of slechte keuze, het is maar net wat jij het prettigst vindt!

Volgorde van publicatie

Je kunt de serie in volgorde van publicatie lezen. Je begint dan met boek 1: De ruïnes van Gorlan en kunt al doorlezen t/m het laatst verschenen boek 17 ‘De wolven van Arazan’. De serie is nog niet afgelopen, dus er zullen nog nieuwe delen verschijnen na boek 17. De novelle ‘De jacht op het schaduwdier’ is een kort verhaal dat zich afspeelt na boek 12, De koninklijke leerling, en werd speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse lezers geschreven.

Chronologische volgorde van het verhaal

Je kunt de serie ook in de chronologische volgorde van het verhaal lezen. Om De Grijze Jager in een chronologische volgorde te lezen moet een andere volgorde worden aangehouden dan de volgorde van publicatie. Je begint met ‘De vroege jaren 1 – Het toernooi van Gorlan’ en ‘De vroege jaren 2 –  De Slag op de Heckingse Heide’. Deze zogenaamde prequels spelen zich af vóór boek 1 – De ruïnes van Gorlan en vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. Vervolgens lees je deel 1 t/m 4. De Grijze Jager deel 7 – Losgeld voor Erak blikt terug op de tijd dat Will nog een leerling van de Grijze Jagers was en komt chronologisch vóór deel 5 (‘De Magiër van Macindaw’). Na deel 7, kun je deel 5, 6 en deel 8 t/m 17 lezen.

Prequel: De vroege jaren 1 – Het toernooi van Gorlan

‘De vroege jaren’ speelt zich af vóór boek 1 – De ruïnes van Gorlan en vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren.

Voordat ze hun sporen verdiend hadden als de beroemdste Grijze Jagers van het land en als onvolprezen leiders van het Jagerkorps, waren de jonge Halt en Crowley al vastbesloten om de wereld te verbeteren. Het is in de tijd dat Morgarath nog baron van Gorlan is en volop kwaad en verderf zaait. Koning Oswald is aan het wegkwijnen. En als de geruchten waar zijn, veroorzaakt prins Duncan de nodige problemen in het noorden. Halt en Crowley gaan met hulp van oudgedienden van het korps op zoek naar prins Duncan én naar de waarheid. Ondertussen proberen de Jagers het korps in ere te herstellen. Kunnen zij het vertrouwen van het koninkrijk terugwinnen, of zal de sluwe Morgarath hen steeds te slim af zijn?

Prequel: De vroege jaren 2 – De Slag op de Heckingse Heide

‘De slag op de Heckingse Heide’, het tweede deel van de serie ‘De Grijze Jager – De vroege jaren’ speelt zich af vóór boek 1 – De ruïnes van Gorlan. ‘De vroege jaren’ vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. In dit tweede deel van de spannende voorgeschiedenis van de Grijze Jager-reeks draait alles om strategie en tactiek en leren we hoe Halt de beroemdste van alle Grijze Jagers is geworden.

Nu hij zijn straf voor hoogverraad is ontlopen, verzamelt Morgarath een leger woeste Wargals om de pas gekroonde koning Duncan te verslaan. Halt bereidt zich voor op een bijna onmogelijke taak: hij moet de vijand bespioneren en daarvoor moet hij de kliffen van de Bergen van Nacht en Regen beklimmen, iets wat volgens iedereen ondoenlijk is. Het lukt Halt dit waagstuk te volbrengen, en bij de veldslag die daarop volgt wordt het lot van het koninkrijk Araluen beslist.

Boek 1 – De ruïnes van Gorlan

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen.

Extra: Jubileumeditie van boek 1 –  De ruïnes van Gorlan

Het eerste deel in de ‘Grijze Jager’-serie, ‘De ruïnes van Gorlan’, verscheen voor het eerst in 2007. Inmiddels is het boek al 49 keer gedrukt. Speciaal voor de feestelijke 50e druk is de geliefde fantasy-klassieker beschikbaar in een prachtige jubileumeditie.

Speciaal voor deze prachtige jubileumeditie schreef auteur John Flanagan een warm voorwoord. Hij schreef over zijn Nederlandse lezers, die al zo lang naar de Grijze Jager dag komen. En over de boekhandels, die hem ook altijd verwelkomen. John Flanagan schreef zijn befaamde serie om te laten zien hoe leuk lezen kan zijn. Hij is ook de auteur van ‘Broederband’, een al even spannende serie over moed en vriendschap.

Boek 2 – De brandende brug

Terwijl men zich in het koninkrijk van Araluen voorbereidt op de oorlog tegen Morgarath, vergezellen Will en Arnaut de Grijze Jager Gilan op een missie naar Celtica. De dorpen in Celtica blijken uitgestorven te zijn. Alleen het uitgehongerde meisje Evanlyn kan hun vertellen waarom: Morgarath heeft zijn leger van Wargals gestuurd om de Celten te onderwerpen.

Boek 3 – Het ijzige land

Will en Evalyn zijn na een hevige strijd met hun vijand Morgarath gevangengenomen door Erak, de aanvoerder van de Skandiërs, die hen ontvoerd heeft naar het ijzige Skandia. Halt, de mysterieuze Grijze Jager, gaat hen achterna en zet alles op alles om zijn leerling te redden. Op deze zware en gevaarlijke missie wordt hij vergezeld door Arnaut, Wills beste vriend. Samen slaan ze onderweg tal van aanvallen af. Maar lukt het ze ook om Will en Evalyn te behoeden voor een leven als slaaf?

Boek 4 – De dragers van het Eikenblad

Als de lente aanbreekt en Will en Evanlyn eindelijk kunnen ontsnappen uit Skandia, wordt Evanlyn ontvoerd door mysterieuze ruiters. Will schiet haar te hulp, maar verzwakt als hij is, kan hij niet op tegen zes woeste Temujai-krijgers. Gelukkig is Halt, de Grijze Jager, in de buurt om te helpen. Samen komen ze erachter dat de ruiters de voorhoede vormen van een grote aanvalsmacht van Temujai, die het op de Skandiërs hebben gemunt.

Boek 5 – De Magiër van Macindaw

De inwoners van Skandia en Araluen leven inmiddels alweer vijf jaar in vrede met elkaar. Will heeft, nu hij zelf tot Grijze Jager is bevorderd, de verantwoordelijkheid over een eigen leen. Al snel blijkt dat hij, ook als leenheer, op zijn hoede moet blijven. Niet alleen zijn eigen stukje land kent problemen, ook in het hoge Noorden rommelt het. Daar schijnt een afgelegen leen te worden geteisterd door duistere magische krachten.

Boek 6 – Het beleg van Macindaw

Wills eerste opdracht als volwaardige Grijze Jager vindt plaats in het hoge Noorden, dat geteisterd wordt door duistere magische krachten, althans, dat is de mening van de plaatselijke bevolking. De nuchtere Will, die niet in magie gelooft, gaat samen met zijn vriendin Alyss op onderzoek uit. Zij ontdekken dat de strijdlustige Kelten een invasie voorbereiden. Samen met hun vrienden uit eerdere delen ontmaskeren zij de vijand en verijdelen hun snode plan.

Boek 7 – Losgeld voor Erak

De Grijze Jager deel 7 blikt terug op de tijd dat Will nog een leerling van de Grijze Jagers was. De Skandiërs hebben in boek 4 (De dragers van het Eikenblad) een niet-aanvalsverdrag met Araluen gesloten. Daarom zijn Jarl, Erak en zijn mannen gedwongen hun geluk verderop te zoeken. Als zij, op zoek naar buit, langs de kust van het verre Arrida in een hinderlaag lopen, wordt Erak gevangengenomen. Zijn mannen worden naar Skandia teruggestuurd om losgeld voor hun aanvoerder op te halen.

Boek 8 – De koning van Clonmel

Als Will op de jaarlijkse bijeenkomst van de Grijze Jagers arriveert, blijkt zijn grote vriend en mentor afwezig te zijn. Halt is op onderzoek in het westen van het rijk en als hij uiteindelijk terugkomt, heeft hij slecht nieuws. Er heerst onrust in Hibernia en die onrust dreigt over te slaan op Araluen. Een kwaadwillige religieuze sekte, waarvan de leden zichzelf de Buitenstaanders noemen, probeert er aan de macht te komen. Vijf van de zes koninkrijken van Hibernia zijn al ondermijnd. Het zesde koninkrijk, Clonmel, loopt nu gevaar.

Boek 9 – Halt in gevaar

Halt, Arnaut en Will zijn Tennyson, de leider van de Buitenstaanders, en zijn volgelingen op het spoor. Tennyson probeert te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging voor zijn misdaden in Clonmel en Halt is vastbesloten hem tegen te houden voordat hij de grens van Araluen oversteekt. Will weet een van de huurmoordenaars uit te schakelen, maar er zijn er nog twee over en Halt is in levensgevaar. Hoe handig Will en Halt ook zijn met pijl en boog, het lijkt in dit duel met de wrede huurmoordenaars niet voldoende.

Boek 10 – De keizer van Nihon-Ja

Arnaut wordt vermist. Enkele maanden geleden is hij vertrokken op een militaire missie naar het hof van de keizer van Nihon-Ja en daarna is er niets meer van hem vernomen. Evanlyn maakt zich zorgen en besluit met Will en Alyss op onderzoek uit te gaan. Aangekomen in Nihon-Ja blijkt Arnaut verstrikt te zijn geraakt in een politiek web. Leden van de Senshi, een kaste die gevreesd wordt om zijn vechtkunst, zijn in opstand gekomen tegen de keizer en Arnaut heeft ervoor gekozen om te blijven en de afgezette keizer bij te staan. Met de komst van Will breekt er een nieuw hoofdstuk aan.

Boek 11 – De verloren verhalen

Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal… Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgaraths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe?

Geïnspireerd door vragen en brieven van zijn lezers, geeft John Flanagan antwoord op al die brandende kwesties in de wereld van de Grijze Jagers. In De verloren verhalen valt te lezen wat voorafging aan de gebeurtenissen die zijn beschreven in de voorgaande tien delen van deze serie en wat er nog gaat komen voor Will, Halt, Arnaut, Alyss, Evanlyn, Gilan, en wat dacht je van die kleine, eigenwijze pony? Een echte fan mag dit boek niet missen.

Boek 12 – De koninklijke leerling

Een vreselijke tragedie heeft het leven van Will verwoest en hij zweert dan ook wraak op degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zelfs als dat zou betekenen dat hij het korps van de Grijze Jagers moet verlaten. Wills vrienden maken zich ernstig zorgen over hem. Het is Halt die met de oplossing komt: Will moet een leerling aannemen om zijn gedachten te verzetten.

Extra: Grijze Jager-novelle De jacht op het schaduwdier

De jacht op het schaduwdier is een kort verhaal dat zich afspeelt na boek 12, De koninklijke leerling, en werd speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse lezers geschreven. In de novelle De jacht op het schaduwdier is Maddie hard op weg een behendige Grijze Jager te worden. Als Will een paar weken van huis moet, laat hij Maddie achter om een oogje in het zeil te houden. Dan klopt een boerenechtpaar aan voor hulp.

De boer en boerin klagen over een mysterieus beest dat ‘s nachts op hun erf rondzwerft. Maddie is dan misschien nog geen Grijze Jager, ze wil wel graag helpen. Hoewel het stel geen enkel vertrouwen heeft in Maddie, gaat ze op onderzoek uit en bedenkt ze een plan. Dat plan is alleen niet bepaald ongevaarlijk…

Boek 13 – De Clan van de Rode Vos

Will en Maddie hebben een pittige missie voor de boeg. De clan van de Rode Vos staat bekend om hun conservatieve opvatting dat vrouwen niet op de troon horen, en vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van het koninkrijk van Araluen…

Boek 14 – Het duel bij Araluen

Om haar vader en Gilan te helpen ontsnappen uit het oude fort op de heuvel, doet leerling-Jager Maddie er alles aan om de broederband De Reigers te vinden. Alleen met hun hulp maakt zij kans de tegenstander te verslaan. Zullen ze op tijd zijn om koning Duncan en prinses Cassandra uit de toren van kasteel Araluen te kunnen bevrijden?

Boek 15 – De vermiste prins

De koning van Gallica heeft de hulp nodig van koning Duncan en zijn Grijze Jagers. Zijn zoon, de prins, is vermist. Hij is gegijzeld door een kwaadaardige baron. Will en zijn leerling Maddie moeten proberen hem op te sporen en te bevrijden. Ze doen zich voor als jongleurs. Zo hopen ze de baron ervan te overtuigen hen zijn burcht binnen te laten. Maar al snel komen Will en Maddie erachter dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt… Is de koning van Gallica zelf wel te vertrouwens? En wie is toch die mysterieuze figuur die hen lijkt te volgen?

Boek 16 – De vlucht uit Falaise

Will en Maddie zijn gevangenen van de machtsbeluste baron Lassigny, die ook de prins die zij hadden willen bevrijden, heeft ontvoerd. Kunnen ze ontsnappen, en hun missie voltooien door de prins veilig thuis te krijgen? De situatie lijkt almaar slechter te worden. De baron speelt een vuil spelletje en de prins berust in zijn lot. Alle hoop op ontsnapping lijkt verloren, maar dan krijgen ze hulp uit onverwachte hoek.

Boek 17 – De wolven van Arazan

In ‘De wolven van Arazan’ dreigt er een mysterieus nieuw gevaar. Woeste reuzenwolven en onverklaarbare gebeurtenissen, dat zijn de angstaanjagende berichten uit Celtica, het buurland van Araluen. Ervaren Grijze Jager Will en zijn leerling Maddie zijn op pad gestuurd om zelf op onderzoek uit te gaan naar deze reusachtige wolvensoort, die uitgestorven zou moeten zijn.

Meer weten over De Grijze Jager?

Neem ook een kijkje op degrijzejager.nl of volg De Grijze Jager op Instagram. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over o.a. De Grijze Jager Dag in het Archeon of over een nieuwe data van het officiële Grijze Jager-kamp van Club Adventure.