De beste boeken over Kinderboekenweek-thema 2023: 'Bij mij thuis'

Ben je op zoek naar boekentips en inspiratie voor de Kinderboekenweek 2023? We verzamelden de leukste verhalen en beste prentenboeken over het thema van de Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’. Wil je zelf lezen of voorlezen, zoek je een bekroond prentenboek, een leesboek met een grappig verhaal of liever een mooi informatief boek met weetjes? Op onze website krijg je een idee van de leukste nieuwe titels, populaire en klassieke boeken over het thema thuis. 

Deze lijst biedt tips en inspiratie voor ouders, bibliotheken en boekhandels, maar ook voor juffen en meesters in het onderwijs. We hebben een uitgebreide selectie titels (fictie en non-fictie) gemaakt met de beste prentenboeken voor de onderbouw (peuters, kleuters groep 1 en 2), voorleesboeken en zelfleesboeken voor de middenbouw (groep 3, 4 en 5) en jeugdboeken voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8). Genoeg titels bij het thema natuur voor leuke lesideeën voor leerlingen uit alle klassen en van alle leeftijden.

Volg Uitgeverij Gottmer Kinderboeken ook op Facebook en Instagram voor acties, activiteiten, evenementen, informatie, thematitels, tiplijsten, informatie en vooral inspiratie voor de Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis’.

Samen zijn we thuis (thematitel 2023)

Wat maakt thuis echt thuis? Het is veel meer dan alleen maar een huis, een raam, een deur, een kleed. De mensen van wie je houdt, maken van een huis een thuis. Het poëtische prentenboek van Stephanie Parsley Ledyard met de warme, stoere beelden van pixar-animator Chris Sasaki gaat over verhuizen. Dat kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt. Het verhaal is al even prachtig vertaald door Jaap Robben.

Mijn grote geweldige familie (thematitel 2023)

Als Luna’s ouders gaan scheiden verandert alles. Opeens heeft Luna twee huizen, een nieuwe stiefvader en een veel grotere familie. Dat betekent dat ze veel nieuwe mensen moet leren kennen, en soms bij papa slaapt en soms bij mama. Als ze op een nacht haar lievelingsknuffel kwijt is, wordt het haar even te veel. Maar dan ontdekt ze dat haar familie nog altijd klaarstaat om haar bij alles te helpen en waar nodig te troosten. En hoewel het heus niet altijd makkelijk is, komt ze er ook achter hoeveel meer liefde je van zo’n grote fantastische familie kunt krijgen.

Wat is thuis?

Bij oma mag je op de bank eten, bij je beste vriend speelt iedereen in de keuken en je nichtje heeft twee kamers – eentje bij haar moeder en eentje bij haar vader. Maar hoe gaat dat bij mensen die geen dak boven hun hoofd hebben? Of bij mensen die met heel veel anderen of juist helemaal alleen wonen? Het leerzame ‘Wat is thuis?’ zit vol actuele informatie over woonsituaties en leefomstandigheden in Nederland, maar benadert het begrip ‘thuis’ ook vanuit een meer filosofische invalshoek.

Thuis in de toekomst

‘Thuis in de toekomst’ is een opvallend boek over duurzaamheid met een futuristische insteek. Iedereen weet wel dat klimaatverandering een enorme impact heeft op de planeet. Maar wat niet iedereen weet, is dat er al flink wat bijzondere, futuristische, supergroene en maffe oplossingen zijn verzonnen door wetenschappers. In dit kleurrijke non-fictieboek leren kinderen hoe uitvindingen en wetenschap de klimaatverandering kunnen aanpakken en hoe we duurzamer kunnen gaan leven.

Berenbroers

De berenbroers komen van ver. Als ze in een klein dorpje aankomen, nodigt een meisje ze uit om in haar huisje te komen wonen. De beren vertellen haar over de zware reis die ze achter de rug hebben, maar ze maken haar vooral enorm aan het lachen. Samen organiseren ze een feestje voor de buurt. Maar niemand komt… Het meisje gaat met de buren praten om het te begrijpen. En ondertussen maken de berenbroers zich nuttig. Dan staat het gezellige huisje op een nacht in brand. Misschien is dit toch niet de plek waar ze thuishoren? Het is tijd om weer te vertrekken. Ze gaan met z’n vieren; het meisje gaat mee. Ook zij zoekt liever een thuis waar zij en haar vrienden echt welkom zijn. Zullen ze het vinden?

Kom binnen!

(verschijnt 27-09-2023) In dit Theaterleesboek staan 20 verhalen over kinderen en hun gewoon bijzondere thuis. Kies je rol en vier Koningsdag op Curaçao met Savannah en Aubrey, leef mee met Isla die op een woonboot woont of met Ties die voor het eerst kennismaakt met zijn Kameroense familie.

Vrijdag kom ik weer thuis

Esi heeft een plan: ze wil een man voor haar moeder vinden. Een Ghanese man, want dat zijn volgens haar moeder de leukste. Zij kan het weten, want Esi’s vader was ook Ghanees. En Ghanese mannen, waar vind je die? In Ghana natuurlijk! In alle vroegte vertrekt Esi stiekem met een grote koffer naar Schiphol.

Het Kabouterboek

Kleine kabouter Kik neemt je mee in de wereld van de moderne kabouter. Ontdek hoe kabouters leven, wat ze de hele dag doen en knutselen en hoe ze zich zo goed verborgen weten te houden. Of het nu het stappenplan is voor het maken van een kaboutermuts of een dwarsdoorsnede van een kabouterhuis, op elke pagina kijk je je ogen uit!

Aan het werk in het kasteel

Wie werken er eigenlijk allemaal in het kasteel van de koning? Nou… het is best veel werk, voordat zo’n kasteel er eenmaal staat. En als het dan af is, zijn er nog steeds een heleboel mensen nodig! De metselaar, timmerman en smid zijn er maar druk mee. Op de binnenplaats lopen ridders en stalknechten rond. En binnen hebben de bakker, bediende en minstreel de hele dag genoeg te doen. En de koning zelf werkt natuurlijk ook.

Alleen op de wereld

Het geliefde ‘Alleen op de wereld’ is niet weg te denken uit de canon van kinderboeken die al generaties lang een gevoelige snaar weten te raken. Het is het verhaal van de 8-jarige vondeling Rémi die door zijn pleegouders aan straatmuzikant Vitalis wordt verkocht. Daarmee begint zijn lange zwerftocht door het 19e-eeuwse Frankrijk, waarin hij er na de dood van Vitalis helemaal alleen voor komt te staan.

Boer Boris

Welk kind zou er nou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. En er is ook nog zo veel te zien op de boerderij: ploegen, akkers met vogelverschrikkers erop – en natuurlijk heel veel dieren. Want behalve Knol het paard zijn er varkens, koeien, een klein kalfje, schapen, muizen en kippen.

De geest en het meisje

1899. De graaf van Gosswater overlijdt. De twaalfjarige lady Agatha, Aggie, wordt uit haar ouderlijk huis gezet door haar wrede neef Clarence. Een ander thuis heeft ze nooit gehad. Het statige landhuis moet ze achterlaten voor een boerenstulp. Daar woont een vreemdeling die beweert haar echte vader te zijn. En bovendien waart er op de oevers van het Gosswater een geest rond. De geest van een rusteloze jonge vrouw. Heeft zij iets te maken met Aggies afkomst?

De koffer

‘De koffer’ is een bijzonder prentenboek dat aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer?

De oma van de oma van mijn oma

Hoe leefde jouw oma? En je oma’s oma? En daar de oma van? ‘De oma van de oma van mijn oma’ is een vrolijk kinderboek dat je via tientallen opa’s en oma’s mee de geschiedenis in neemt. Jouw oma doet boodschappen bij de supermarkt. De oma van jouw oma ging naar de kruidenier. De oma van de oma van jouw oma kocht alles op de markt. Aan de hand van honderden oma’s en opa’s duikt Marc ter Horst de geschiedenis in.

De verhuisdieren

In deze uitvouwbare verhuisstoet van maar liefst 4 meter lang komen talloze dieren met al hun lievelingsspullen voorbij. Van een televisieverslaafde walvis en een studerende kameel tot een pianospelende eland en een hele luie kat. Ook staan er vier gigantische dinopoten tussen de beesten, die uiteindelijk voor een verrassend einde zorgen.

De wolf, de eend en de muis

Het leven in de buik van een wolf is zo slecht nog niet! Op een dag wordt de muis door een wolf opgegeten en belandt in diens maag. Daar blijkt hij niet de enige te zijn: er woont al een eend! Het leven in de buik van de wolf blijkt zo slecht nog niet. Totdat er een jager ten tonele verschijnt…

Duizend-en-één paarse djellaba’s

Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden.

Elke dag Dikkie Dik

Beleef de avonturen van de ondeugende kat Dikkie Dik met een verhaaltje voor elke dag uit de nieuwste voorleesbundel! Al veertig jaar lang worden er verhaaltjes over Dikkie Dik bedacht/geschreven. Dat zijn zó veel verhalen en zo veel leuke beelden dat je een jaar lang elke dag Dikkie Dik kunt voorlezen! In deze luxe feesteditie zijn 365 verhaaltjes verzameld. Een superbundel boordevol huis-, tuin- en keukenavonturen van de ondeugende kat.

Gaston

Mevrouw Poedel houdt heel veel van haar puppy’s: Fifi , Foefoe, Oe-la-la en Gaston. Drie puppy’s zijn zo groot als theekopjes, maar de vierde die blijft maar groeien. Tot hij zo groot is als een theepot. Drie puppy’s keffen, Gaston blaft. Drie puppy’s trippelen, Gaston rent. Als de familie op een dag naar het park gaat, komen ze het gezin van mevrouw Bulldog tegen: Rocky, Ricky, Bruno en Antoinette. Drie zijn zo groot als theepotten, maar Antoinette is zo klein als een theekopje.

Hallo Teckel Tom

In dit eerste boek in de nieuwe serie ontmoet je Teckel Tom. Hij woont met zijn broertjes, zusjes en moeder in een doos. Totdat hij in een andere doos wordt gestopt en bij een ander gezin terecht komt. Hij moet er even aan wennen, maar bij Saar en haar papa’s vindt hij een nieuw thuis.

Kleine muis zoekt een huis

Kleine Muis vindt een lekkere, grote appel. Maar die appel is zo groot dat hij niet in haar holletje past! Daarom gaat Kleine Muis op zoek naar een huis. Ze vraagt aan al haar dierenvriendjes of ze bij hen kan wonen, maar niemand heeft plaats voor haar. Onderweg neemt ze ook af een toe een hapje van de appel, want je wordt erg hongerig van huizen zoeken.

Leentje op vakantie

In ‘Leentje op vakantie’, het nieuwe prentenboek van Catharina Valckx, bedenkt de kleine Leentje dat ze nog nooit een leugentje heeft verteld. Dat wil ze wel eens proberen! Ze wil niet echt liegen, hoor, maar een klein beetje jokken. Gewoon, om te kijken hoe het voelt.

Mijn groene huis

Met de schuifjes in het kartonboekje ‘Mijn groene huis’ leren kleine kinderen al vroeg waarom het belangrijk is om de kraan dicht te doen als ze klaar zijn in de badkamer, of het licht in huis uit te doen. Dit speelse eco-boekje helpt al vroeg bewustzijn over de aarde en het milieu te creëren zonder belerende of ingewikkelde toon. Restjes eten kunnen op een composthoop en daarna in de tuin worden verspreid, daar groeien de bloemen beter van. Trek maar aan het schuifje en laat zelf de bloemetjes groeien! En van oude spullen kunnen nieuwe spullen gemaakt worden, recyclen.

Kiekeboe huis

‘Kiekeboe huis’ is een stevig kartonboekje over alledaagse dingen in het huis. De verrassende schuifjes en vrolijke figuurtjes van Ingela P Arrhenius zijn perfect voor nieuwsgierige peuters. Dit deeltje zit vol schuifjes, wieltjes om aan te draaien en vrolijke figuurtjes. ‘Kiekeboe huis’ gaat over alle leuke verrassingen in en om het huis, en zoals altijd zijn deze boekjes heel stevig.

Ons kasteel aan zee

Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en griezelige verhalen over zeemonsters. Maar aan die zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar, en al snel beginnen er scheurtjes te ontstaan in het gelukkige gezin. Petra doet alles wat ze kan om de geheimen van het gezin te ontrafelen.

Onze octopus

Op een doodgewone dag ziet de buurvrouw ineens iets raars op het dak: een enorme, oogverblindende, neon roze octopus! Eerst probeert de brandweer hem van het dak af te spuiten, maar dan blijkt dat het eigenlijk heel handig en gezellig is om een octopus op je dak te hebben. Met zijn acht tentakels is hij een geweldige voetballer, helpt hij met de was en het zoeken van kwijtgeraakte spullen, veegt hij blaadjes aan en… hij is een geweldige glijbaan. Alle buren worden jaloers, zij willen ook een octopus!

Scheetjesles en andere voorleesverhalen

Een lekker dik boek over de bende van vier: tweeling Mies en Jet, hun jongere broertje Kees en hun gekke vader. In dit heerlijk dikke voorleesboek staan maar liefst 30 verhalen. Zo moet Kees bijvoorbeeld een spreekbeurt houden op school, maar hij weet geen leuk onderwerp. Poezen, dino’s – daarover is al honderd keer verteld. Maar dan krijgt papa een van zijn geniale ingevingen: waarom niet een spreekbeurt over scheetjes?

Spreek je chocola?

Bij de 12-jarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit – met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap vol emoticons, zoetigheden, cultuurverschillen en vooral veel lol.

Timo en de oppasninja

Timo’s moeder is stewardess en is veel van huis. Normaal gesproken komt oma oppassen, maar die ligt met een gebroken heup in het ziekenhuis. Even lijkt het erop dat Timo een week lang met de strenge buurvrouw zit opgescheept, maar gelukkig weet oma een betere oplossing – een au pair. Toevallig heeft het bureau er op korte termijn eentje beschikbaar: een Japanse jongen, en hij spreekt nog Nederlands ook! Maar al gauw wordt duidelijk dat Yushi geen gewone oppas is…

Uit elkaar

Liefde houdt niet altijd stand. Daarover gaan de gedichten in ‘Uit elkaar’: ze voeren van de eerste prille verliefdheid tot de echtscheiding en nieuwe gezinssituaties. Maar het is niet alleen maar een verdrietig boek. Want hoe naar het ook is als je ouders uit elkaar gaan, en hoe moeilijk het ook kan zijn als ze opnieuw verliefd worden, soms gebeuren er toch weer dingen waar je blij van wordt. Je krijgt eindelijk de grote broer die je altijd al zo graag wilde, je hebt er opeens een nieuwe opa en oma bij en je mag in de zomer twee keer op vakantie.

Wolfje wil naar huis

Wolfje is een stoer wolvenjong dat graag groot wil zijn en denkt niets of niemand nodig te hebben. Maar als Wolfje verdwaalt in het ijskoude sneeuwlandschap, leert hij een belangrijke les: soms heb je iemand nodig die je in veiligheid brengt en weer op weg helpt.

Zomaar een straat door de eeuwen heen

In ‘Zomaar een straat door de eeuwen heen’ volg je een straat 12.000 jaar lang om te zien hoe alles verandert. Op elke spread is dezelfde straat te bewonderen, steeds op een ander moment, over een periode van meer dan 12.000 jaar. Begin in de allereerste straat in een nederzetting van jagers en vissers en volg diezelfde straat tot in de toekomst om te zien hoe onze wereld is veranderd en hoe die verandering onvermoeibaar door blijft gaan.