Banner blog Kinderboekenweek 2024: 'Lekker Eigenwijs' bij Gottmer Kinderboeken

Kinderboekenweek bij Gottmer: Lekker Eigenwijs!

Is het al Kinderboekenweek? Wij kunnen niet wachten! Dit jaar draait alles om het thema ‘Lekker Eigenwijs’. Perfect voor onze geweldige collectie eigenzinnige en avontuurlijke kinderboeken. Lees verder en ontdek welke boeken je niet mag missen tijdens de Kinderboekenweek 2024 bij Gottmer!

Wat is de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland dat kinderen stimuleert om te lezen. Gedurende deze week organiseert heel Nederland tal van activiteiten om het leesplezier te bevorderen. Hierdoor kunnen kinderen op een speelse manier kennismaken met verschillende boeken.

Wanneer is de Kinderboekenweek?

Dit jaar vindt de 70e editie van de Kinderboekenweek plaats van 2 oktober tot en met 13 oktober. Eigenlijk duurt het dus 11 dagen – lekker eigenwijs, toch?

Het thema van de Kinderboekenweek 2024: Lekker Eigenwijs

Wat betekent 'Lekker Eigenwijs'?

Het thema ‘Lekker Eigenwijs’ viert eigenzinnige en avontuurlijke kinderen die niet bang zijn om hun eigen weg te gaan. Daarom moedigt dit thema kinderen aan om zichzelf te zijn en hun unieke persoonlijkheden te omarmen.

Inspiratie voor Kinderboekenweek 2024: 'Lekker Eigenwijs' bij Gottmer

Bij Gottmer Kinderboeken maken we elk jaar een prachtige selectie boeken die perfect passen bij het thema. Specifiek lezen we tijdens de Kinderboekenweek bij Gottmer boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn. Duik in een boek en vier het dwars zijn!

Kinderboekenweekgeschenk van 2024

Gratis Kinderboekenweekgeschenk

Tijdens de Kinderboekenweek ontvang je het Kinderboekenweekgeschenk gratis bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken in de boekenwinkel. Pieter Koolwijk schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, geïllustreerd door Linde Faas. Bovendien kun je Pieter Koolwijk en Linde Faas kennen van het kinderboek Gozert, dat in 2021 een Gouden Griffel won.

Schatpakkers

Het Kinderboekenweekgeschenk van 2024, geschreven door Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas, heet Schatpakkers. Waar het boek over gaat lees je hier.

Prentenboek en Kinderboekenweekgedicht

Elk jaar verschijnt er ook een speciaal prentenboek voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is de eer aan Noëlle Smit (bekend van Teckel Tom!), met teksten Erik van Os en Elle van Lieshout (bekend van o.a. Punkertje en de kleuterserie ‘Hé, beestjes!’).

Daarnaast wordt het Kinderboekenweekgedicht dit jaar geschreven door de kinderen zelf! Via een schrijfwedstrijd maakten alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 13 jaar in Nederland kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden.

Wat zijn de Thematitels van de Kinderboekenweek?

Er zijn zoveel leuke kinderboeken om te lezen! Elk jaar selecteert een speciaal comité daarom twintig titels als Kinderboekenweek Thematitel. Deze titels staan centraal in de campagne van CPNB en maken deel uit van het officiële lespakket voor het onderwijs.

De thematitels van uitgeverij Gottmer die dit jaar zijn uitgekozen zijn:

Kijk hier voor een overzicht van de rest van de thematitels van andere uitgeverijen.

Onze aanbevelingen voor Kinderboekenweek 2024: 'Lekker Eigenwijs'

Iedere Kinderboekenweek verzamelen wij alle boeken van Gottmer waarvan wij denken dat ze goed bij het thema passen. Voor deze 70e editie maakten wij weer zo’n handig lijstje vol inspiratie: De beste boeken over Kinderboekenweek-thema 2024: Lekker Eigenwijs! Denk bijvoorbeeld aan boeken als De Rode Prinses, Deze ridder zegt nee, Het feest Andersom, Beer en Faas en de stalen oppas of het Theaterlezen-boek Lekker dwars.

Collectie tips Kinderboekenweek 2024: 'Lekker Eigenwijs' bij Gottmer Kinderboeken

Griffels en Penselen

Traditioneel reikt de CPNB jaarlijks op het Kinderboekenbal de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uit. In juni maken ze al bekend wie daarvoor in aanmerking komt.

Gottmer is bijzonder trots op Geert-Jan Roebers en Wendy Panders, die hun boek Paddenstoel & co in de categorie Informatief dubbel bekroond zagen. Voor Roebers – die vorig jaar een Zilveren Griffel voor Briljante planten ontving – een Zilveren Griffel en voor Panders een Zilveren Penseel.

Alle eer gaat ook uit naar Loes Riphagen, die zich vanaf nu officieel Professor in kabouters mag noemen. Zij ontving een Zilveren Penseel in de categorie Informatief voor haar prentenboek Het Kabouterboek. Loes Riphagen, Wendy Panders en Geert-Jan Roebers maken met hun zilveren prijzen automatisch kans om op vrijdag 27 september een Gouden Penseel of Gouden Griffel te winnen. Wij duimen!

Meer lezen over Zilveren bekroningen

Winnaars Zilveren Griffels en Penselen 2024 Gottmer Kinderboeken

Wil je meer lezen over de bekroonde boeken? In deze blog lees je de rapporten van jury’s van de Zilveren Griffels en Penselen, leer je iets over de achtergrond van de makers of kijk je meteen naar de leuke extra’s bij deze bekroonde boeken.

Activiteiten en evenementen tijdens Kinderboekenweek

Doe-het-zelf-activiteiten voor thuis

Ga zelf creatief aan de slag met boeken tijdens de Kinderboekenweek. Maak bijvoorbeeld je eigen boek met tekening en een zelfgeschreven verhaal dat past bij het thema ‘Lekker Eigenwijs’. Of maak je eigen Kabouterboek, of maak je eigen kijkdoos bij het boek De tocht niet zo eenzame tocht van Torre. Lekker kleuren tijdens het voorlezen? Er zijn heel veel kleurplaten bij onze boeken, bijvoorbeeld van de ondeugende Teckel Tom of van het favoriete kinderboek-karakter Tom Groot.

Op deze webpagina verzamelen we trouwens al het materiaal dat we maken bij onze boeken. Van lesbrieven, tot knutselplaten, kleurplaten, quizzen en zelfs bladmuziek en een haakpatroon!

Lestips Theaterlezen

Bekijk ook zeker de speciale Kinderboekenweektips bij het Theaterlezenboek Lekker dwars. Theaterlezen is een leuke manier om samen met een boek aan de slag te gaan!

Wist je dat er elk jaar een Theaterlezen-boek verschijnt in het thema van de Kinderboekenweek? Alle informatie over Theaterlezen doe je in deze blog of bekijk een overzicht van alle boeken in de serie.

Nieuws over geplande evenementen, zoals boeklezingen, signeersessies en workshops zullen we delen op onze sociale media-accounts. Volg ons dus op Instagram of Facebook voor actuele aanbevelingen en nieuws rondom Gottmer en de Kinderboekenweek.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van onze blog over de Kinderboekenweek bij Gottmer. We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt door het thema ‘Lekker Eigenwijs’ en dat je onze aanbevelingen waardeert. Laat de Kinderboekenweek 2024 een onvergetelijke ervaring zijn voor jou en je kinderen!