Nieuws over Theaterlezen

18 september 2023

Theaterlezen in de Kinderboekenweek 2023: 'Kom binnen!'

Het is bijna tijd voor een spiksplinternieuw Theaterlezenboek. Het heet ‘Kom binnen!’ en is geschreven door Marlies Verhelst en Ineke Kraijo en geïllustreerd door Marja Meijer. Dit boek sluit mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek en de verhalen nodigen uit om samen in gesprek te gaan. Voor inspiratie kun je ook de lesbrief bekijken die speciaal bij dit boek gemaakt is. Hoe is het bij jou thuis? Wat is jouw lievelingseten thuis? Welk feest is bij jullie thuis belangrijk? Hoe ziet jouw huis eruit?

In dit Theaterleesboek staan 20 verhalen over kinderen en hun gewoon bijzondere thuis. Kies je rol en vier Koningsdag op Curaçao met Savannah en Aubrey, leef mee met Isla die op een woonboot woont of met Ties die voor het eerst kennismaakt met zijn Kameroense familie.

‘Kom binnen!’ verschijnt eind september en is geschikt vanaf ongeveer 9 jaar.

5 juli 2023

Aankondiging spiksplinternieuw deel in Theaterlezen-serie

Nadat de eerste Gottmer-herdrukken in de Theaterlezen-reeks verschenen zijn, is het tijd voor iets helemaal nieuws! 30 augustus 2023 verschijnt er een heerlijk origineel Blitz-verhaal in de Theaterlezen-reeks! De AVI-boeken over Blitz van Rian Visser met illustraties van Lars Deltrap zijn al jaren mateloos populair. In dit Theaterleesboek over ieders favoriete ruimtewezen reizen Blitz en zijn vogeltje Priet naar de aarde. Daar gaan ze een groot feest organiseren, samen met hun vrienden Rob en Moes. Op het feest wordt Blitz verrast door een paar heel bijzondere gasten…

‘Blitz! Een groot ruimtefeest’ is geschikt vanaf 6 jaar.

19 december 2022

Gottmer Kinderboeken neemt ‘Theaterlezen’ over

Vanaf 1 januari 2023 zal uitgeverij Gottmer het uitgeefconcept ‘Theaterlezen’ overnemen van Uitgeverij de Inktvis. Initiator en drijvende kracht achter dit concept, Elseline Knuttel, gaat met pensioen.

Uitgeverij de Inktvis werd in 1995 opgericht om kinderboeken te maken voor kinderen die niet graag lezen. Sinds 2003 legt de uitgeverij zich toe op makkelijk te lezen boeken en sinds 2014 geeft de Inktvis vooral theaterleesboeken uit. Theaterlezen is een motiverende vorm van hardop samen lezen waarbij kinderen een eigen rol hebben. Twee lezers (of meer) nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren als het ware samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, grootse gebaren of rekwisieten. Het samen lezen én optreden motiveert kinderen en is aantrekkelijk voor goede én zwakke lezers. De boeken kunnen zowel op school als thuis gebruikt worden.

Uitgeefdirecteur Carine van Wijk: “Met Theaterlezen in ons kinderboekenfonds benadrukken we het belang dat Gottmer hecht aan leesbevordering. Een thema dat we sinds jaar en dag hoog in het vaandel hebben staan.”

Elseline Knuttel: “Ik ben ervan overtuigd dat Theaterlezen bij Gottmer in goede handen is. De komende maanden zal ik Gottmer nog blijven ondersteunen om het concept breder bekend te maken.”

De overname omvat een backlist van 12 titels en zal door Gottmer geleidelijk worden uitgebreid met nieuwe titels.