Gottmer Kinderboeken neemt ‘Theaterlezen’ over

Vanaf 1 januari 2023 zal uitgeverij Gottmer het uitgeefconcept ‘Theaterlezen’ overnemen van Uitgeverij de Inktvis. Initiator en drijvende kracht achter dit concept, Elseline Knuttel, gaat met pensioen.

Uitgeverij de Inktvis werd in 1995 opgericht om kinderboeken te maken voor kinderen die niet graag lezen. Sinds 2003 legt de uitgeverij zich toe op makkelijk te lezen boeken en sinds 2014 geeft de Inktvis vooral theaterleesboeken uit. Theaterlezen is een motiverende vorm van hardop samen lezen waarbij kinderen een eigen rol hebben. Twee lezers (of meer) nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren als het ware samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, grootse gebaren of rekwisieten. Het samen lezen én optreden motiveert kinderen en is aantrekkelijk voor goede én zwakke lezers. De boeken kunnen zowel op school als thuis gebruikt worden.

Uitgeefdirecteur Carine van Wijk: “Met Theaterlezen in ons kinderboekenfonds benadrukken we het belang dat Gottmer hecht aan leesbevordering. Een thema dat we sinds jaar en dag hoog in het vaandel hebben staan.”

Elseline Knuttel: “Ik ben ervan overtuigd dat Theaterlezen bij Gottmer in goede handen is. De komende maanden zal ik Gottmer nog blijven ondersteunen om het concept breder bekend te maken.”

De overname omvat een backlist van 12 titels en zal door Gottmer geleidelijk worden uitgebreid met nieuwe titels.