Augustus, 2024

Interview met Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen

Zilveren Griffel-winnaar Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen brengen een moderne vertelling van de klassieke fabel over Reinaert de vos. Dit schrijversduo, gespecialiseerd in kinder- en volksverhalen, sprookjes, fabels, legenden en mythen, heeft al vele verhalen geschreven. Frits van Oostrom, auteur van De Reynaert en emeritus hoogleraar middeleeuwse Nederlandse letterkunde, beschouwt Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos als een verrijking van het Nederlands.

Van Oostrom zegt er dit over: ‘Van den vos Reynaerde blijkt als meesterwerk al eeuwen onverwoestbaar. Maar de tekst heeft tolken nodig. Het oorspronkelijke Middelnederlands is voor nieuwkomers te moeilijk, zeker voor de jeugd – voor wie de avonturen van de vos nu juist zo geschikt zijn. Daarom: hulde aan Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen, die hier het Nederlands verrijken met een nieuwe navertelling van de Reynaert. En nog wel in soepel rijm, gemakkelijk te lezen en een feest om voor te lezen. Plus gul begeleid door geestige illustraties van Wendy Panders. Zo kan Reynaert weer een tijdje mee!’

Het maakt ons benieuwd naar Maria van Donkelaar, Martine van Rooijen en hun Reinaert de vos.

Hoe is het idee ontstaan om een kinderboek over Reinaert te maken?

Het idee is ontstaan naar aanleiding van een fragment uit het verhaal over Reinaert de vos, dat wij twaalf jaar geleden op rijm hebben gezet en dat ook door Wendy Panders was geïllustreerd. We schreven dat toen in opdracht van het kindertijdschrift Boekie Boekie. Omdat we allebei dol zijn op Van den vos Reynaerde besloten we begin 2023 de hele tekst onder handen te gaan nemen.

Illustratie 10 uit Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos
Hoe zouden jullie Reinaert omschrijven?

Reinaert de vos is een opportunist, die liegt en bedriegt voor zijn eigen gewin. Geweld schuwt hij daarbij niet. Ook kent hij de zwakheden van zijn tegenstanders door en door en maakt daar graag misbruik van.

Kunnen we iets leren van het verhaal?

Het laat zien hoe je op je hoede moet zijn voor individuen als Reinaert de vos, die je met mooie praatjes proberen te manipuleren. En wat ook een les is: dit soort types verliezen nooit hun streken.

Illustratie 12 uit Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos
Wat maakt Reinaert zo leuk voor kinderen?

Hij is antiautoritair en dus ongehoorzaam. Dat is op zich al leuk voor kinderen. Eigenlijk is hij een rotzak, maar omdat zijn trucs vaak erg grappig zijn en de andere dieren er nog in trappen ook, moet je er meestal toch om lachen.

Hoe verloopt jullie samenwerking?

Uitstekend, omdat we elkaars kritiek serieus nemen. En we hebben hetzelfde gevoel over taal.

Waarom hebben jullie voor dit vak gekozen?

We hebben allebei taal- en letterkunde gestudeerd. Maria Italiaans, Martine Nederlands. We waren aanvankelijk als redacteur betrokken bij het maken van kinderboeken en geleidelijk aan zijn we zelf gaan schrijven.

Wat zien jullie graag nog gebeuren?

Dat ons boek een bestseller wordt!

Illustratie 44 uit Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos
En tot slot nog een vraag voor Wendy Panders

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos was nooit zo mooi geworden zonder Zilveren Penseel- winnaar Wendy Panders die voor de illustraties en de vormgeving zorgde.

Wendy Panders winnaar Zilveren Penseel Paddenstoel & co
Zou je iets kunnen zeggen over het boek en wat je van het illustreren vond?

De grappige hervertelling van Maria en Martine vraagt om een nieuw jasje. Maar wat voor een? Draagt Reinaert wel een jasje of alleen zijn eigen bontje? Hoe beweegt hij; menselijk of vossig? Reinaert bespeurt de zwaktes van de beer, leeuw, wolf en andere dieren en bedriegt ze allemaal. Vaak met humor, maar soms ook gruwelijk. Hoe dat te tekenen? Ik denk dat Reinaert, mocht hij het boek ergens jatten, tevreden zou zijn met dit boek vol listen op rijm en getekend in een glanzend jasje.

Benieuwd naar meer over Wendy Panders, lees dan dit interview en dit blog.

Illustratie 54 uit Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos