De leukste prentenboeken voor De Nationale Voorleesdagen
Wat zijn de leukste boeken voor De Nationale Voorleesdagen? Wij maken een lijstje met onze favoriete voorleesboeken. Of het nu gaat om de allerkleinsten, stoere peuters of kleuters, voorlezen blijft een feest!
De Nationale Voorleesdagen 2024
Op 24 januari starten De Nationale Voorleesdagen 2024, met als traditioneel hoogtepunt Het Nationale Voorleesontbijt. We weten allemaal dat voorlezen essentieel is voor de taalontwikkeling en stimulering van kinderen. Maar laten we niet vergeten dat voorlezen ook gewoon ontzettend leuk is!
Ons voorleesaanbod met boeken voor De Nationale Voorleesdagen omvat grappige, eigenzinnige en kleurrijke illustraties van topillustratoren zoals Loes Riphagen (‘Coco kan het!’) en Chris Haughton (‘Mama kwijt’), evenals ontroerende, lieve en interactieve rijmteksten van auteurs zoals Ted van Lieshout en Bette Westera. Met deze gevarieerde prentenboeken blijf je niet alleen voorlezen, maar bevorder je ook de taalvaardigheid en het leesplezier van je kind.
Van klassiekers tot nieuwe toppers
Hebben jullie je nieuwe lievelingsboek al gevonden in de Prentenboeken Top 10? Of is het nieuwe Prentenboek van het Jaar jullie favoriete boek voor De Nationale Voorleesdagen?
Ontdek op deze pagina onze leukste voorleesboeken, prentenboeken en baby- en peuterboeken. Van klassiekers zoals Rupsje Nooitgenoeg en Dikkie Dik tot nieuwe toppers zoals ‘Frank en Bert’ en ‘Coco kan het!’. Bekijk ook onze lesopdrachten, waaronder die van Loes Riphagen, om voorlezen in de klas extra speciaal te maken en met elkaar in gesprek te gaan. Ideaal voor leerkrachten op de basisschool. Ben je nog niet uitgelezen? Op onze website zijn nog veel meer prachtige boeken voor de Nationale Voorleesdagen te vinden.
Aron en Aardappel
Wie kent het niet: een kind dat niets liever wil dan een hond (of een kat, konijn, vis, gerbil of wandelende tak), maar de ouders zijn te druk, of allergisch, of het huis is te klein. Aron heeft alle excuses al te vaak gehoord van zijn ouders. Op een dag krijgt hij een verrassing van papa: ‘Alsjeblieft, een huisdier!’ Maar het is… een aardappel. Aron gooit ‘m teleurgesteld in een hoek. Maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig. En een beetje eenzaam.
‘s Nachts, als jij slaapt
Het lijkt soms misschien alsof iedereen ‘s nachts lekker in zijn warme bedje ligt, maar dat is niet het geval! In dit kleurrijke boek staan een paar beroepen die diep in de nacht uitgevoerd worden, zodat het leven elke ochtend weer in alle drukte kan beginnen. Denk aan beroepen als visser en machinist, en ook de dokter en verpleger zijn al heel vroeg aan het werk. Zoals zo vaak opent Ingela P Arrhenius de ogen van de allerkleinsten voor nieuwe, spannende concepten met meer informatie over de wereld om hen heen.
Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten
In ‘Piet, de kat die wil weten wat hij wel mag eten’ van Yvonne Jagtenberg wordt Piet, een bolle grijze kater, wakker met een knorrende maag. Vastberaden om iets te eten, staat hij op het punt de eerste vogel die hij ziet te bespringen. Maar dan neemt de vogel het woord en houdt een overtuigend betoog over zijn belangrijke rol in de wereld en waarom hij absoluut niet opgegeten mag worden. Bij elke volgende potentiële hap krijgt Piet dezelfde boodschap te horen. Piet begint te peinzen over zijn eigen plek op de wereld. Hij is maar een gewone kat, misschien niet zo belangrijk. Maar hij wil gewoon weten wat hij WEL mag eten. Gelukkig is er iemand die Piet ontzettend belangrijk vindt en ervoor zorgt dat hij niet hoeft te verhongeren.
Ga je mij kietelen?
Heb je weleens een beer gekieteld? Of een krokodil? Nee? Probeer het maar in ‘Ga je mij kietelen?’! Dit kartonboek met grote flappen laat dreumesen en peuters een kietelspelletje spelen met kleine en grote dieren, de liefste en de gevaarlijkste bewoners van het beestenrijk. En kijk dan snel onder de flap om te zien hoe de verschillende dieren reageren op kietelen.
Het Kabouterboek
Een boek over het leven van de moderne kabouter stond al jaren op het verlanglijstje van Loes Riphagen, de auteur van ‘Coco kan het!’. En zodra je de prenten van ‘Het Kabouterboek’ ziet, snap je ook waarom: alle creativiteit, originaliteit en fantasie waar ze dagelijks van overloopt heeft Loes in dit boek gestopt. En niet te vergeten haar voorkeur voor het tekenen van ieniemienie spulletjes en grapjes op elke pagina. In haar liefdevolle aandacht voor de kabouter, onze kleine (vaak onzichtbare) medemens, laat Loes Riphagen opnieuw zien wat een groots prentenboekenmaker ze is.
Het neus-, tenen en buikboek
‘Het neus-, tenen- en buikboek’ is een interactief en spetterend prentenboek dat uitnodigt tot voorlezen, na-apen en meespelen. Ouders hebben vaak hun eigen unieke spelletjes, liedjes en grapjes om kinderen wegwijs te maken in hun eigen lijf: op buikjes blazen, met teentjes wiebelen, in vingertjes bijten. Dit uitbundige boek vol diverse en inclusieve gezinnen is een ode aan deze hechte band en persoonlijke interacties tussen jonge kinderen en hun ouders of verzorgers. En het brengt ze misschien ook op nieuwe ideeën!
Hé, beestjes! In het bos
In het frisse kartonboekje ‘Hé, beestjes! In het bos’ leren dreumesen, peuters en jonge kinderen bosdieren om zich heen kennen, terwijl ze kennismaken met versjes en taalspel. Door een combinatie van fijne versjes vol mooie klanken en kleine grapjes, en lichte, stijlvolle illustraties, laten Erik van Os, Elle van Lieshout en Marieke ten Berge zien hoe leuk de buitenwereld is.
Twaalf maanden in de kleuterklas
‘Twaalf maanden in de kleuterklas’ biedt jonge kinderen die misschien zelf bijna naar school gaan, of net begonnen zijn, een inkijkje in de kleuterschool door het hele jaar heen. Want hoe ziet een jaar op de kleuterschool er eigenlijk uit? Het eerste schooljaar van een kleuter is een enorm vormende periode in het leven, een jaar waarin zo veel verandert en waarin een kleuter zo veel groeit – letterlijk en figuurlijk. Ana Sanfelippo brengt deze periode in beeld: van de spannende eerste maand tot de uitzinnige laatste schooldag voor de grote vakantie.
Vis en Krab
Vis kan maar niet in slaap komen. Hij ligt te piekeren over alle enge dingen die kunnen gebeuren in het donker. Krab ligt al lekker te tukken, maar Vis maakt zich zo druk dat hij het waagt zijn beste vriend wakker te maken. Wat was dat geluid? Was dat een uil? Eten uilen vissen? Wat als marsmannetjes hen ontvoeren in de nacht? Wat als het ineens kikkers begint te regenen? Wat als…? Gelukkig weet Krab zijn vriend gerust te stellen, zodat ze uiteindelijk allebei rustig kunnen gaan slapen. Of toch niet?
Wat een vragen!
‘Wat een vragen!’ is een uniek prentenboek dat je aan de hand van twintig speelse, maffe, bizarre, luchtige of juist diepzinnige vragen uitnodigt om te speculeren en te fantaseren over antwoorden. Er zitten vragen tussen die je uitdagen creatief te zijn of vooroordelen aan de kant te zetten. Sommige vragen zorgen ervoor dat je een heel eigen verhaal kunt verzinnen, en niet alle vragen hebben een antwoord. Andere vragen hebben juist meer dan één antwoord. Er zijn ook vragen met ontelbaar veel antwoorden. Bij dat soort vragen kun je alle kanten op met je fantasie!
Het kijkmeneertje
Het kijkmeneertje kijkt de hele dag naar alles wat hij in zich op kan nemen. Naar lange mensen en korte mensen, kleine dingetjes en grote dingen, van heel dichtbij en heel ver weg. Het kijkmeneertje neemt alles in zich op. Hij kijkt zo graag dat hij eigenlijk niet wil gaan slapen, want dan moeten zijn ogen dicht. Maar als hij na alles geprobeerd te hebben tóch in slaap valt, en hij begint alle indrukken te verwerken, dan komt hij erachter dat dromen ook heel leuk kan zijn. Het kijkmeneertje houdt het allermeeste van kijken, maar misschien van dromen nog net iets meer!
Anansi de spin en de verjaardagstaart
Anansi is ontzettend vrolijk, hij is jarig! Hij kijkt reikhalzend uit naar de taart die hij, zoals elk jaar, mag ophalen bij de koning. Deze taart belooft de grootste en lekkerste ooit te zijn, speciaal voor hem gebakken. Maar tot zijn verbazing ontdekt Anansi, wanneer hij aankomt bij het paleis, dat Schildpad daar al is. Hij is ook jarig vandaag. Wanneer het eindelijk tijd is voor taart, wordt er slechts een minuscuul gebakje binnengebracht. Anansi wil liever om de hele taart loten dan deze eerlijk delen met Schildpad. Maar is dat wel zo slim?
Wat zegt de kleine krokodil in de speeltuin?
De kleine krokodil gaat met opa en oma op stap naar de speeltuin, en wil het liefst alles gelijk uitproberen. Hij hoort allerlei geluiden om zich heen en maakt nieuwe vriendjes. Maar soms is de wip of de draaimolen al bezet. Onder het potlood van Eva Montanari ontstaat er zo in geluid en beeld een herkenbaar verhaal over eerste ervaringen. Met Eva’s aantrekkelijke, ambachtelijke tekenstijl komt de kleine krokodil tot leven als een echte peuter, met zwiepende armpjes, grote grijnzen en… krokodillentranen.
Frank en Bert op de fiets
Bert de beer weet ZEKER dat hij net zo goed kan fietsen als zijn beste vriend Frank de vos. Frank houdt heel veel van Bert, maar hij weet ZEKER dat zijn grote vriend juist helemaal niet kan fietsen. Bert stapt op de fiets. Het begint best goed. Dan begint hij alle kanten op te zwabberen. Kan Frank zijn vriend leren fietsen? Of heeft Bert vooral een beetje vertrouwen nodig van zijn vriend?
Boer Boris en de bietjes
Inmiddels weet iedereen dat Boer Boris ook de allerbeste boer is. Maar op sommige dagen lukt het zelfs de besten niet. Boer Boris heeft alles geprobeerd, maar de bieten willen niet groeien en hij snapt niet waarom. Hij zit ervan in de put en blijft voorlopig maar in bed. Berend en Sam geven nog niet op. Ze ontdekken dat de bieten ziek zijn en samen met alle dieren op de boerderij gaan ze proberen de bieten beter te maken. Zou de oogst toch lukken?
De baby moet slapen
In ‘De baby moet slapen’ krijgen jonge lezers samen met een hele troep schattige konijntjes de taak om de baby naar bed te brengen. Maar de baby wil niet zomaar in slaap vallen. Eerst nog een teddybeer, een verhaaltje en een zacht dekentje. De konijntjes halen alles uit de kast en zetten het huis op zijn kop om dat allemaal te verzamelen. Als het dan eindelijk gelukt is en de baby ligt op bed, ontbreekt er nog maar één ding: een welterustenkus! Maar… wat krijgen we nu? De tien konijntjes kunnen ook niet slapen zonder beer, boek en dekentje. Daar gaan we weer!
Heb jij misschien Dinosaurus gezien?
In dit langverwachte vervolg op het veelbekroonde ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ zijn het jongetje, de hond en de olifant op zoek naar een nieuwe vriend in het ultieme potje verstoppertje. De drie speuren stad en land af om Dinosaurus te vinden, die zich verrassend goed weet te verstoppen voor een dier van zijn postuur. Niemand kan hem vinden, behalve dan misschien de oplettende lezers, die op elke spread wel kunnen uitroepen: daar zit-ie!
Mijn grote speelboek
In ‘Mijn grote speelboek’, een kleurrijk ontdekboek van Ingela, kunnen kinderen naar hartenlust de wonderschone illustraties bekijken en leren ze woordjes, kleuren, cijfers, vormen en nog veel meer. Op elke pagina staat een nieuw concept voorzien van heldere, aantrekkelijke beelden zoals alleen Ingela ze kan maken. Uiteraard zit achter elke zachte vilten flap een verrassing verstopt, en bovendien is iedere spread voorzien van een slim gevonden doorkijkje.
Mijn grote geweldige familie
Als Luna’s ouders gaan scheiden verandert alles. Opeens heeft Luna twee huizen, een nieuwe stiefvader en een veel grotere familie. Dat betekent dat ze veel nieuwe mensen moet leren kennen, en soms bij papa slaapt en soms bij mama. Als ze op een nacht haar lievelingsknuffel kwijt is, wordt het haar even te veel. Maar dan ontdekt ze dat haar familie nog altijd klaarstaat om haar bij alles te helpen en waar nodig te troosten. En hoewel het heus niet altijd makkelijk is, komt ze er ook achter hoeveel meer liefde je van zo’n grote fantastische familie kunt krijgen.
De bal
Wie had gedacht dat een bal de bron kan zijn van zoveel emoties! Jaloezie als je zelf geen bal hebt, verrassing als je er ook eentje krijgt, trots als je ‘m een flinke trap geeft, en oeps… flinke schrik als de bal door een ruit vliegt. Joukje Akveld neemt de lezers mee door een scala aan emoties en vertelt zo een klein avontuurtje, met boosheid, maar ook met opluchting en blijdschap. Myriam Berenschot tovert met een paar rake lijnen alle emoties om de beurt herkenbaar op het gezicht van het koddige hoofdpersoontje.
Nog even samen spelen
In ‘Nog even samen spelen’, een lief prentenboekje van Jorg Mühle, wordt voorlezen een interactief spel. Peuters laten zelf het konijntje omhoogvliegen op de schommel en spelen verstoppertje met hem. ‘Nog even achter mijn oortjes kriebelen‘, nog zo’n leuk boekje van Jorg Mühle, werd door BoekStart genomineerd als Babyboekje van het Jaar 2016. De boekjes in de populaire serie over Klein Konijn zijn extra leuk voor kinderen die graag op de iPad spelen: net als op de tablet kun je ‘tappen’ en ‘swipen’, maar dan in een papieren boek!
Soms ben ik…
Aan de hand van de klassieke en warme illustraties van Kathrin Schärer komt er in dit dikke prentenboek een scala aan emoties voorbij. Ook andere dingen die je kunt zijn, zoals ‘de eerste’ of ‘anders’ krijgen een gezicht in haar bijzondere, uitdrukkingsvolle prenten van stokstaartjes, kameleons, muizen, beertjes en nog veel meer prachtige dieren. Een lekker compact en dik prentenboek van wel 64 pagina’s voor peuters en kleuters om samen te bekijken, te benoemen en met de dieren mee te voelen. En om over in gesprek te gaan!
Ebbie onder de paraplu
Binnenblijven als het regent? Zeker niet! Dan gaat Ebbie juist naar buiten, met zijn gele laarsjes. En zijn paraplu met heel veel kleuren. Net als in de eerdere drie ‘Ebbie’-deeltjes komen er in dit vrolijke peuterverhaal meer dan 50 nieuwe woordjes voorbij, zoals de namen van de kleuren en woorden die te maken hebben met de herfst en de speeltuin. Zo wordt de woordenschat spelenderwijs uitgebreid.
Duizend-en-één paarse djellaba’s
Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden.
De koffer
‘De koffer’ is een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. Met slechts een paar personages en eenvoudige illustraties heeft Chris Naylor-Ballesteros een raak en ontroerend verhaal gecreëerd dat ouders en kinderen aan het denken zal zetten. Sterk door zijn eenvoud.
Coco kan het!
‘Coco kan het!’, verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021, is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen. Het is een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Voor de kleine Coco is het tijd om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.
Ssst! De tijger slaapt
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen.
Eén voor jou, twee voor mij
Beer vindt drie heerlijke paddenstoelen. Zijn vriend Wezel gooit ze meteen in de pan. Maar dan hebben de vrienden een probleem: drie paddenstoelen voor twee dieren, hoe moet dat nou? Zowel Beer als Wezel vindt dat hij recht heeft op twee paddenstoelen. Dan komt Vos aangeslopen en gaat er met een paddenstoel vandoor. Probleem opgelost, ware het niet dat er ook nog een toetje is: drie aardbeien…
Wij gaan op berenjacht
In ‘Wij gaan op berenjacht’ gaan een vader en zijn vier kinderen op jacht naar een hele grote beer om te vangen. Niets is ze te gek en ze zijn nergens bang voor. Kolkende rivieren, sneeuwstormen of donkere bossen, ze gaan er dwars doorheen. Maar dan komen ze een echte beer tegen… ‘Wij gaan op berenjacht’ wordt al meer dan 30 jaar voorgelezen in Nederland!