Extra’s bij de boeken ‘Toen het oorlog was’

Op deze blogpagina kun je veel extra’s vinden rondom de boeken ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ en Toen het oorlog was, 1914-1918’, de indrukwekkende standaardwerken over de Tweede en de Eerste Wereldoorlog voor de oudste kinderen in het basisonderwijs en de brugklas. De boeken zijn geschreven door het team van Patsboem, en bevatten veel achtergrondinformatie, illustraties van Irene Goede en historische foto’s en afbeeldingen.

Toen het oorlog was, 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog)

Toen het oorlog was, 1914-1918’ is een prachtig verzorgd non fictie-kinderboek over de Eerste Wereldoorlog. Dit informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland en België.

‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ is encyclopedisch opgezet en heeft thematische hoofdstukken, bijvoorbeeld over het ontstaan van de oorlog, de belangrijkste gevechten en het leven aan het front. Het boek is bestemd voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, de hoogste klassen in het basisonderwijs maar ook voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.

Of spring direct naar Toen het oorlog was, 1939-1945 voor alle extra’s bij het boek over de Tweede Wereldoorlog.

Gratis lesmateriaal

Dit boek leent zich uitstekend voor kinderen om zelfstandig te lezen of door te bladeren. Ze kunnen het boek ook gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Maar als je graag een aantal onderwerpen uit het boek zou willen uitlichten, is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal is zowel individueel als klassikaal te gebruiken.

Download lesbrief “Verboden post” en de bijbehorende werkbladen.

Lesbrief
Werkblad

In deze les gaan de leerlingen aan de slag met postcensuur. Ze leren dat de brieven die soldaten naar huis stuurden werden gecontroleerd. Er mocht bijvoorbeeld niet in staan hoe verschrikkelijk het was aan het front. Want de regering wilde dat de mensen thuis zich niet te veel zorgen zouden maken over
de oorlog. Heel veel landen censureerden daarom de post van soldaten. Ze streepten stukken tekst door. Soms werd zelfs de hele brief weggegooid als er verboden dingen in stonden. De leerlingen leren wat censuur is en hoe dat toegepast werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze schrijven zelf een brief ‘naar huis’. Ze stellen zich voor wat een soldaat zou willen opschrijven. Vervolgens gaan ze elkaars brieven censureren. Wat halen ze eruit en waarom? Wat is er overgebleven van de brief?

Voor meer informatie kun je bij deze les Toen het oorlog was, 1914-1918 pagina’s 94, 101, 110, 111 en 123 gebruiken.

Benodigdheden:

  • Werkblad
  • Schrijfpapier
  • Pen
  • Digibord
  • Gekleurde stift

Tijd: 1 lesuur | Groep 7/8 | Onderbouw vmbo/havo/vwo

Wist je dat er ook gratis lesmateriaal is gemaakt bij het Toen het oorlog was 1939-1945 (Tweede Wereldoorlog)? Dat vind je hier.

Inkijkexemplaar

Bekijk hier de eerste pagina’s van Toen het oorlog was, 1914-1918.

'Toen het oorlog was, 1914-1918' is vanaf nu verkrijgbaar!

Na een kleine week vertraging door een probleem bij de drukker, is het dan toch zo ver: ‘Toen het oorlog was 1914-1918’ is verschenen! En dat moet gevierd worden! Helaas zat een grote boekpresentatie er nog niet in, maar de schrijvers van het Patsboem! educatief-team en een delegatie van Gottmer Kinderboeken team hebben het toch kunnen proosten tijdens een feestelijke lunch.

De aankomende periode zal deze pagina aangevuld worden met extra materiaal (filmpjes, lessuggesties en ander materiaal) rondom dit boek. Houd dus goed deze pagina in de gaten en volg @gottmerkinderboeken voor het laatste nieuws!

Toen het oorlog was, 1939-1945 (Tweede Wereldoorlog)

In 2020 vierden we 75 jaar vrijheid. Bij Gottmer verscheen het boek Toen het oorlog was, 1939-1945 (bekroond met de Zilveren Griffel 2020). Dit informatieve kinderboek (10+) behandelt niet alleen het internationale verloop van de Tweede Wereldoorlog, maar beschrijft ook allerlei facetten van de situatie in Nederland. Een boek dat op geen enkele boekenplank mag ontbreken!

Het boek is bestemd voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, de hoogste klassen in het basisonderwijs maar ook voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Het is precies deze doelgroep, waarvoor een goede uitgave over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ontbreekt.

Verantwoording bij het boek 'Toen het oorlog was, 1939-1945'

Toen het oorlog was is een informatief boek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Dat is een leeftijdsgroep die zich heel bewust is van de Tweede Wereldoorlog, en er ook best al iets vanaf weet. In reguliere geschiedenismethodes voor het basisonderwijs wordt de Tweede Wereldoorlog al in groep 6 behandeld. Kinderen van deze leeftijd hebben ook veel vragen. Dit boek probeert op de meeste vragen antwoord te geven. We hebben ernaar gestreefd de gebeurtenissen zo goed en begrijpelijk mogelijk uit te leggen en zo veel mogelijk nuance weer te geven. Maar we willen daarmee niet over de hoofden van de kinderen gaan, want dan schiet dit boek zijn doel voorbij. Moeilijke woorden vermijden we niet; we proberen ze uit te leggen. Natuurlijk hebben we wel keuzes gemaakt. Een uitleg die meer vragen oproept, hebben we soms weggelaten.

Lees hier de complete verantwoording bij ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’.

Kahoot! quiz

Wat weet jij over de Tweede Wereldoorlog? De schrijvers van het boek ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ maakten een quiz om jouw kennis te testen. Je kunt de Kahoot!-quiz gratis spelen zonder in te loggen (speel als gast). Je kunt meedoen met maximaal 10 spelers (klassieke modus) of maximaal 10 teams (teammodus, op gedeelde apparaten). Doe mee via https://bit.ly/quiztoenhetoorlogwas en test jullie kennis over de Tweede Wereldoorlog!

Inkijkexemplaar

Bekijk hier de eerste pagina’s van het boek. In 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. Er zijn steeds minder ooggetuigen die hun verhaal kunnen vertellen. Met dit rijk geïllustreerde overzichtswerk kan een nieuwe generatie zich informeren over gebeurtenissen die niet vergeten mogen worden. ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ is een boek waarin kinderen kunnen bladeren en verdwalen. Dat antwoord geeft op vragen als ‘Waarom kon je ’s avonds per ongeluk in een gracht vallen?, ‘Wat aten mensen als er niets te eten was?’ en ‘Waarom geloofden veel mensen dat Hitler een goede leider was?’ Het is een boek om over na te denken en met anderen over te praten. Een boek dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken.

Inkijkexemplaar

Gratis lesmateriaal

Download hier het professionele lesmateriaal bij het boek. Het boek leent zich uitstekend voor kinderen om zelfstandig te lezen of door te bladeren. Ze kunnen het boek ook gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Maar als je graag een aantal onderwerpen uit het boek zou willen uitlichten, is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal is zowel individueel als klassikaal te gebruiken.

De  strekking van iedere les is hetzelfde: kinderen kijken naar een historische foto uit het boek. Ze doen dit doen volgens . Hierbij stel je drie vragen bij een foto of schilderij: Wat zie je? Wat denk je dat je ziet? Wat vraag je je af over wat je ziet? Deze methode wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in musea, om kinderen anders naar beelden te laten kijken. Het is aan te raden om de korte handleiding even goed door te nemen en vooraf samen met de kinderen kort de werkbladen te doorlopen. Ieder werkblad bestaat uit een beeld, een werkblad en een handleiding.

Kijkkaart

Kijk jij op 4 mei naar een herdenking? Download hier de kijkkaart en kruis aan wat je ziet en hoort. Kun jij alles vinden? ⁠

Kijkkaart dodenherdenking

Video-recensie van Lezen nou!

Waarom is ‘Toen het oorlog was’ nou zo’n goed boek? Bedankt @lezennou voor dit geweldige filmpje, dat precies duidelijk maakt hoe bijzonder het boek ‘Toen het oorlog was’ is! “Precies 75 jaar geleden zat Nederland te wachten op een heel ander soort bevrijding… Je leest er alles over in het onvolprezen boek ‘Toen het oorlog was’ van Patsboem en Gottmer Kinderboeken.” Deze video werd gemaakt door ‘Lezen nou’ in opdracht van de bibliotheek Den Haag.

Een reactie op “Extra’s bij de boeken ‘Toen het oorlog was’


Reageren is niet meer mogelijk.