Op deze blogpagina kun je veel extra’s vinden rondom de boeken ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ en Toen het oorlog was, 1914-1918’, de indrukwekkende standaardwerken over de Tweede en de Eerste Wereldoorlog voor de oudste kinderen in het basisonderwijs en de brugklas. De boeken zijn geschreven door het team van Patsboem, en bevatten veel achtergrondinformatie, illustraties van Irene Goede en historische foto’s en afbeeldingen.
Extra’s bij de boeken ‘Toen het oorlog was’
Toen het oorlog was, 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog)
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ is een prachtig verzorgd non fictie-kinderboek over de Eerste Wereldoorlog. Dit informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland en België.
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ is encyclopedisch opgezet en heeft thematische hoofdstukken, bijvoorbeeld over het ontstaan van de oorlog, de belangrijkste gevechten en het leven aan het front. Het boek is bestemd voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, de hoogste klassen in het basisonderwijs maar ook voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.
Of spring direct naar Toen het oorlog was, 1939-1945 voor alle extra’s bij het boek over de Tweede Wereldoorlog.
Gratis lesmateriaal
Dit boek leent zich uitstekend voor kinderen om zelfstandig te lezen of door te bladeren. Ze kunnen het boek ook gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Maar als je graag een aantal onderwerpen uit het boek zou willen uitlichten, is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal is zowel individueel als klassikaal te gebruiken.
Download lesbrief “Verboden post” en de bijbehorende werkbladen.
In deze les gaan de leerlingen aan de slag met postcensuur. Ze leren dat de brieven die soldaten naar huis stuurden werden gecontroleerd. Er mocht bijvoorbeeld niet in staan hoe verschrikkelijk het was aan het front. Want de regering wilde dat de mensen thuis zich niet te veel zorgen zouden maken over
de oorlog. Heel veel landen censureerden daarom de post van soldaten. Ze streepten stukken tekst door. Soms werd zelfs de hele brief weggegooid als er verboden dingen in stonden. De leerlingen leren wat censuur is en hoe dat toegepast werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze schrijven zelf een brief ‘naar huis’. Ze stellen zich voor wat een soldaat zou willen opschrijven. Vervolgens gaan ze elkaars brieven censureren. Wat halen ze eruit en waarom? Wat is er overgebleven van de brief?
Voor meer informatie kun je bij deze les Toen het oorlog was, 1914-1918 pagina’s 94, 101, 110, 111 en 123 gebruiken.
Benodigdheden:
- Werkblad
- Schrijfpapier
- Pen
- Digibord
- Gekleurde stift
Tijd: 1 lesuur | Groep 7/8 | Onderbouw vmbo/havo/vwo
Wist je dat er ook gratis lesmateriaal is gemaakt bij het Toen het oorlog was 1939-1945 (Tweede Wereldoorlog)? Dat vind je hier.
Inkijkexemplaar
Bekijk hier de eerste pagina’s van Toen het oorlog was, 1914-1918.
'Toen het oorlog was, 1914-1918' is vanaf nu verkrijgbaar!
Na een kleine week vertraging door een probleem bij de drukker, is het dan toch zo ver: ‘Toen het oorlog was 1914-1918’ is verschenen! En dat moet gevierd worden! Helaas zat een grote boekpresentatie er nog niet in, maar de schrijvers van het Patsboem! educatief-team en een delegatie van Gottmer Kinderboeken team hebben het toch kunnen proosten tijdens een feestelijke lunch.
De aankomende periode zal deze pagina aangevuld worden met extra materiaal (filmpjes, lessuggesties en ander materiaal) rondom dit boek. Houd dus goed deze pagina in de gaten en volg @gottmerkinderboeken voor het laatste nieuws!
Een reactie op “Extra’s bij de boeken ‘Toen het oorlog was’”
Reageren is niet meer mogelijk.