Op deze blogpagina kun je veel extra’s vinden rondom de boeken ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ en Toen het oorlog was, 1914-1918’, de indrukwekkende standaardwerken over de Tweede en de Eerste Wereldoorlog voor de oudste kinderen in het basisonderwijs en de brugklas. De boeken zijn geschreven door het team van Patsboem, en bevatten veel achtergrondinformatie, illustraties van Irene Goede en historische foto’s en afbeeldingen.

Extra’s bij de boeken ‘Toen het oorlog was’
Toen het oorlog was, 1939-1945 (Tweede Wereldoorlog)
In 2025 vieren we 80 jaar vrijheid. Bij Gottmer verscheen het boek Toen het oorlog was, 1939-1945 (bekroond met de Zilveren Griffel 2020). Dit informatieve kinderboek (10+) behandelt niet alleen het internationale verloop van de Tweede Wereldoorlog, maar beschrijft ook allerlei facetten van de situatie in Nederland. Een boek dat op geen enkele boekenplank mag ontbreken!
Het boek is bestemd voor kinderen vanaf ca. 10 jaar, de hoogste klassen in het basisonderwijs maar ook voor de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Het is precies deze doelgroep, waarvoor een goede uitgave over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ontbreekt.
Verantwoording bij het boek 'Toen het oorlog was, 1939-1945'
Toen het oorlog was is een informatief boek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Dat is een leeftijdsgroep die zich heel bewust is van de Tweede Wereldoorlog, en er ook best al iets vanaf weet. In reguliere geschiedenismethodes voor het basisonderwijs wordt de Tweede Wereldoorlog al in groep 6 behandeld. Kinderen van deze leeftijd hebben ook veel vragen. Dit boek probeert op de meeste vragen antwoord te geven. We hebben ernaar gestreefd de gebeurtenissen zo goed en begrijpelijk mogelijk uit te leggen en zo veel mogelijk nuance weer te geven. Maar we willen daarmee niet over de hoofden van de kinderen gaan, want dan schiet dit boek zijn doel voorbij. Moeilijke woorden vermijden we niet; we proberen ze uit te leggen. Natuurlijk hebben we wel keuzes gemaakt. Een uitleg die meer vragen oproept, hebben we soms weggelaten.
Lees hier de complete verantwoording bij ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’.
Kahoot! quiz
Wat weet jij over de Tweede Wereldoorlog? De schrijvers van het boek ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ maakten een quiz om jouw kennis te testen. Je kunt de Kahoot!-quiz gratis spelen zonder in te loggen (speel als gast). Je kunt meedoen met maximaal 10 spelers (klassieke modus) of maximaal 10 teams (teammodus, op gedeelde apparaten). Doe mee via https://bit.ly/quiztoenhetoorlogwas en test jullie kennis over de Tweede Wereldoorlog!
Inkijkexemplaar
Bekijk hier de eerste pagina’s van het boek. In 2024 en 2025 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 80 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. Er zijn steeds minder ooggetuigen die hun verhaal kunnen vertellen. Met dit rijk geïllustreerde overzichtswerk kan een nieuwe generatie zich informeren over gebeurtenissen die niet vergeten mogen worden. ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ is een boek waarin kinderen kunnen bladeren en verdwalen. Dat antwoord geeft op vragen als ‘Waarom kon je ’s avonds per ongeluk in een gracht vallen?, ‘Wat aten mensen als er niets te eten was?’ en ‘Waarom geloofden veel mensen dat Hitler een goede leider was?’ Het is een boek om over na te denken en met anderen over te praten. Een boek dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken.
Een reactie op “Extra’s bij de boeken ‘Toen het oorlog was’”
Reageren is niet meer mogelijk.