April, 2024

Interview met Jet Boeke

Toen Sesamstraat 45 jaar geleden aan Jet Boeke vroeg om iets te maken voor de allerkleinsten ontstond het idee voor Dikkie Dik. Geïnspireerd door haar eigen huisdieren creëerde Jet een karakter dat al snel geliefd werd bij heel veel kinderen. Nu, met de komende Dikkie Dik-film, belooft Jet haar fans een betoverende nieuwe dimensie van het geliefde personage.

Wat inspireerde je om kinderboeken te schrijven en illustreren, en hoe ontstond het idee voor Dikkie Dik?

Jet: Het tv-programma Sesamstraat vroeg mij 45 jaar geleden om iets te maken voor de jongste kijkertjes. Voor peuters en kleuters. Ik had nog nooit iets voor die leeftijdsgroep gemaakt en ging hier en daar wat informatie inwinnen. Jonge kinderen hebben soms moeite om te kijken en te luisteren tegelijkertijd werd mij onder andere gezegd.

Jet Boeke en de echte poes Dikkie Dik (wit)

Jet Boeke met de ‘echte’ poes Dikkie Dik (die wit was!)

Zelf ben ik opgegroeid zonder televisie. Maar wel met kinderboeken. ‘Kinderen moeten geen televisie kijken maar boeken lezen,’ zei mijn vader. Ik besloot boeken te gaan maken die konden worden voorgelezen op televisie en makkelijk te begrijpen waren. Sesamstraat vond het een goed idee en mijn vader gelukkig ook. Ik ging aan de slag.

Thuis had ik twee poezen rondlopen. Een moederpoes, Domino, en haar jonge katertje, Dikkie Dik. Die leek me wel geschikt om avonturen te laten beleven.

Waarom denk je dat Dikkie Dik zo geliefd is bij zoveel kinderen?

Jet: Dikkie Dik leeft in een wereld die kinderen kunnen kennen en snappen en aantrekkelijk vinden. En ik heb al die boeken met veel plezier gemaakt. Dat heeft er misschien ook mee te maken.

Kun je enkele hoogtepunten delen van je carrière als auteur en illustrator?

Jet: Dat de Dikkie Dik-boeken zo hartelijk werden ontvangen door ouders en kinderen, dat is toch wel een hoogtepunt. En ook dat na een aantal jaren ouders die zelf waren opgegroeid met Dikkie Dik-boeken voor hun kinderen ook boeken gingen aanschaffen.

Jet Boeke en Dikkie Dik op de Negenmaandenbeurs 2024
Hoe verwacht je dat jouw fans zullen reageren op de Dikkie Dik-film?

Jet: Met een fantastisch deskundige en enthousiaste groep mensen wordt er momenteel heel intensief aan de productie van de film gewerkt. In de zomer van 2024 is de eerste film af. En de tweede misschien ook. Wat ik er ondertussen al van heb gezien is indrukwekkend prachtig. Ik denk dat de fans er hetzelfde over zullen denken.