Hoe voelt het om een waterval te zijn, of een luie stoel, of een moeilijke som?

Achter alledaagse dingen gaat een wereld van emoties schuil. Een waterval is luidruchtig, een luie stoel hoeft niet veel te doen, hoeft alleen maar iets te zijn en een moeilijke som is de schrik van elke rekenles. Bette Westera maakt emoties bespreekbaar aan de hand van dingen, hoe origineel. In Zo voelt dat brengt ze 40 gedichten die je soms laten lachen en soms ontroeren. En altijd gaat het (voor)lezen als vanzelf, met dank aan Bettes gevoel voor ritme. Illustrator Sylvia Weve laat de gedichten op haar eigen unieke wijze tot leven komen. De rekensom zit met haar handen in het haar en de luie stoel leest een boek met katten op zijn schoot. Weves onderscheidende, expressieve stijl herken je uit duizenden.

Het gouden duo viel meerdere malen in de prijzen. Van Gouden Griffels en Penselen tot de Woutertje Pieterse Prijs, van de Max Velthuijs Prijs tot de Boekenleeuw, hun werk gaat aan niemand voorbij.

4 liedjes bij gedichten

Om de poëzie van Westera een extra dimensie te geven zijn er bij vier gedichten op muziek gezet. Luister naar de grappige liedjes ‘Luie stoel’, ‘Tenentango’, ‘Geheim’, ‘Appels’. Hier zie je hoe deze gedichten eruit zien in het boek.

Lesbrief

We hebben een speciale lesbrief gemaakt voor leerkrachten, maar deze is ook mooi te gebruiken voor iedereen die na het lezen op zoek is naar verdieping.

De lesbrief kun je gebruiken vanaf groep 5 van de basisschool. Alle gedichten uit de dichtbundel komen erin voor en zijn ingedeeld bij:
een bouw: midden- of bovenbouw basisonderwijs of onderbouw voortgezet onderwijs
een werkvorm: perspectief (p. 2), beleven (p. 3) of illustreren (p. 4) Natuurlijk zijn de gedichten ook onderling te wisselen, afhankelijk van het niveau en de interesse van de leerlingen.

Ansichtkaart

In boekhandels waar een Zo voelt dat-poster aan de muur hangt, zijn ook ansichtkaarten met een gedicht verkrijgbaar. Op=op!

Bette draagt voor

Wil je horen hoe Bette Westera een gedicht voordraagt? Hier hoor je het gedicht ‘Waterval’.

Voor scholen en bibliotheken geldt: Bette is voor een bezoek boeken via De Schrijverscentrale.

Interview

Bette Westera en Sylvia Weve. Als zij samen een boek maken, dan weet je dat het bijzonder en origineel wordt. Emoties staan altijd centraal, waarbij ze moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaan. Lees hier een interview met dit Gouden Duo.