'Zo voelt dat' verkozen tot Beste Filosofische Kinderboek!

Op zondag 21 april 2024 is bekendgemaakt dat Zo voelt dat dit jaar de Ludoq-juryprijs voor Beste Filosofische Kinderboek heeft gewonnen! Tijdens de afsluiting van de Week voor de Kinderfilosofie, ging de wissel-Ludoq ging uit handen van de vorige winnaar Annelies Beck over in de handen van Bette Westera en illustratrice Sylvia Weve.

Foto winnaars ontvangen juryprijs Beste Filosofische Kinderboek 2023

Uit het juryrapport:

Dat een wachtende gedachte zoveel gevoel heeft, zich zo eenzaam kan voelen, … Wie
had dat gedacht? Bette Westera en illustrator Sylvia Weve wekken de binnenwereld van
appels en afgedankte jassen, van een hondendrol en een luie stoel tot leven in
schitterende gedichten, gedragen door sterke en originele beelden in een fraai
vormgegeven boek. Je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar spullen en dingen.
Diepere lagen denken en filosofische vragen worden aangeboord. Hébben dingen een
binnenleven? Wat brengt het bij de wereld vanuit dat perspectief te bekijken? Biedt dat
perspectief ook inzicht in andere aspecten van het leven en van het zijn? Zijn gedachten
die je niet denkt er ook? Besta je alleen als je een taak hebt in het leven, zoals het
traphekje? Levensadvies van onze voeten en schoenen slaan we al te vaak in de wind,
waarom toch? Kan het filosofischer? Grappig, verrassend en ontroerend. Met prachtige
illustraties van Sylvia Weve.

De jury voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2023 bestond uit Frank Meester, filosoof, publicist en schrijver, Annelies Appelhof, kinderfilosoof, theatermaker en moeder van kinderen in de leeftijd van de doelgroep, Annelies Beck, winnaar van de eerste Ludoq in 2023 met haar boek Gedachten Denken en televisiejournalist, en Suzanna Kooijmans, één van de Jonge Denkers des Vaderlands en liefhebber van goede verhalen.

Hoe voelt het om een waterval te zijn, of een luie stoel, of een moeilijke som?

Achter alledaagse dingen gaat een wereld van emoties schuil. Een waterval is luidruchtig, een luie stoel hoeft niet veel te doen, hoeft alleen maar iets te zijn en een moeilijke som is de schrik van elke rekenles. Bette Westera maakt emoties bespreekbaar aan de hand van dingen, hoe origineel. In Zo voelt dat brengt ze 40 gedichten die je soms laten lachen en soms ontroeren. En altijd gaat het (voor)lezen als vanzelf, met dank aan Bettes gevoel voor ritme. Illustrator Sylvia Weve laat de gedichten op haar eigen unieke wijze tot leven komen. De rekensom zit met haar handen in het haar en de luie stoel leest een boek met katten op zijn schoot. Weves onderscheidende, expressieve stijl herken je uit duizenden.

Het gouden duo viel meerdere malen in de prijzen. Van Gouden Griffels en Penselen tot de Woutertje Pieterse Prijs, van de Max Velthuijs Prijs tot de Boekenleeuw, hun werk gaat aan niemand voorbij.

4 liedjes bij gedichten

Om de poëzie van Westera een extra dimensie te geven zijn er bij vier gedichten op muziek gezet. Luister naar de grappige liedjes ‘Luie stoel’, ‘Tenentango’, ‘Geheim’, ‘Appels’. Hier zie je hoe deze gedichten eruit zien in het boek.

Lesbrief

We hebben een speciale lesbrief gemaakt voor leerkrachten, maar deze is ook mooi te gebruiken voor iedereen die na het lezen op zoek is naar verdieping.

De lesbrief kun je gebruiken vanaf groep 5 van de basisschool. Alle gedichten uit de dichtbundel komen erin voor en zijn ingedeeld bij:
een bouw: midden- of bovenbouw basisonderwijs of onderbouw voortgezet onderwijs
een werkvorm: perspectief (p. 2), beleven (p. 3) of illustreren (p. 4) Natuurlijk zijn de gedichten ook onderling te wisselen, afhankelijk van het niveau en de interesse van de leerlingen.

Bette draagt voor

Wil je horen hoe Bette Westera een gedicht voordraagt? Hier hoor je het gedicht ‘Waterval’.

Voor scholen en bibliotheken geldt: Bette is voor een bezoek boeken via De Schrijverscentrale.

Interview

Bette Westera en Sylvia Weve. Als zij samen een boek maken, dan weet je dat het bijzonder en origineel wordt. Emoties staan altijd centraal, waarbij ze moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaan. Lees hier een interview met dit Gouden Duo.