Thema diversiteit en inclusie
Wie op zoek is naar kinderboeken die diversiteit en inclusie uitstralen, helpen wij graag een handje. Alle kinderen moeten zich in verhalen en in personages van boeken kunnen herkennen. Daarom is het van groot belang dat kinderboeken een representatie zijn van een bredere samenleving. Of dat nou is door het onderwerp expliciet te bespreken, of door verhalen waarin diversiteit en inclusie vanzelfsprekend zijn. Een aantal voorbeelden van deze boeken vind je hier.
Het begint met een droom
Wat hebben arts Harriette Verwey, activiste Faiza Oulahsen en zakenvrouw Kenau Simonsdochter gemeen? Alle drie zijn het vrouwen die durfden te dromen, volhielden toen het tegenzat en daardoor onze wereld een stukje beter hebben gemaakt. In ‘Het begint met een droom’ staan 20 vrouwen in de schijnwerpers die een verschil hebben gemaakt in de geschiedenis van het Nederlands koninkrijk. En wat blijkt: zo anders dan jij en ik zijn ze helemaal niet!
Wat is thuis?
‘Wat is thuis?’ is een uniek non-fictieboek over wonen en leven in een samenleving, over thuissituaties die van elkaar verschillen of juist op elkaar lijken en hoe wonen werkt in Nederland. Ieder kind weet: elk (t)huis is anders. Bij oma mag je op de bank eten, bij je beste vriend speelt iedereen in de keuken en je nichtje heeft twee kamers – eentje bij haar moeder en eentje bij haar vader. Maar hoe gaat dat bij mensen die geen dak boven hun hoofd hebben? Of bij mensen die met heel veel anderen of juist helemaal alleen wonen?
Heb jij misschien Dinosaurus gezien?
In dit langverwachte vervolg op het veelbekroonde ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ zijn het jongetje, de hond en de olifant op zoek naar een nieuwe vriend in het ultieme potje verstoppertje. De drie speuren stad en land af om Dinosaurus te vinden, die zich verrassend goed weet te verstoppen voor een dier van zijn postuur. Niemand kan hem vinden, behalve dan misschien de oplettende lezers, die op elke spread wel kunnen uitroepen: daar zit-ie!
Mijn grote geweldige familie
‘Mijn grote geweldige familie’ is een hartverwarmend prentenboek dat gesprekken kan starten en gezinnen kan doen stilstaan bij alle soorten thuissituaties, en wat het kan betekenen als deze ineens veranderen. Het liefdevolle prentenboek doet dit op een warme, toegankelijke manier en in een fijn voorleesbaar rijm.
Wat zit er in die dikke buik?
Op elke pagina staat een ander dier met een opvallend dikke buik, wat zou daarin kunnen zitten? Heeft de kat een muis gevangen of een slagroomsoes gestolen? En heeft de beer honing en fruit gesnoept? En wat zou er in mama’s buik zitten? Op elke pagina bevindt zich een flapje met het antwoord: schattige babypoesjes, een kleine beer, en… een baby!
Twaalf maanden in de kleuterklas
‘Twaalf maanden in de kleuterklas’ biedt jonge kinderen die misschien zelf bijna naar school gaan, of net begonnen zijn, een inkijkje in de kleuterschool door het hele jaar heen. Want hoe ziet een jaar op de kleuterschool er eigenlijk uit? Het eerste schooljaar van een kleuter is een enorm vormende periode in het leven, een jaar waarin zo veel verandert en waarin een kleuter zo veel groeit – letterlijk en figuurlijk.
Het neus-, tenen en buikboek
‘Het neus-, tenen- en buikboek’ is een interactief en spetterend prentenboek dat uitnodigt tot voorlezen, na-apen en meespelen. Ouders hebben vaak hun eigen unieke spelletjes, liedjes en grapjes om kinderen wegwijs te maken in hun eigen lijf: op buikjes blazen, met teentjes wiebelen, in vingertjes bijten. Dit uitbundige boek vol diverse en inclusieve gezinnen is een ode aan deze hechte band en persoonlijke interacties tussen jonge kinderen en hun ouders of verzorgers.
Afrika
‘Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent’ is een beeldschoon informatief kinderboek over alle verschillende culturen, geschiedenissen en helden uit de landen in Afrika. Het werelddeel bestaat uit wel 54 landen, maar toch wordt er vaak over Afrika gepraat als één groot geheel. Dit prachtig geïllustreerde boek biedt een eerste kennismaking met de verschillende landen van dit bijzondere continent.
Aron en Aardappel
‘Aron en Aardappel’ is een prentenboek over huisdieren, of eigenlijk over geen huisdieren mogen omdat je ouders allergisch zijn. Want wie kent het niet: een kind dat niets liever wil dan een hond (of een kat, konijn, vis, gerbil of wandelende tak), maar de ouders zijn te druk, of allergisch, of het huis is te klein. Aron heeft alle excuses al te vaak gehoord van zijn ouders. Op een dag krijgt hij een verrassing van papa: ‘Alsjeblieft, een huisdier!’ Maar het is… een aardappel. Aron gooit ’m teleurgesteld in een hoek. Maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig. En een beetje eenzaam. Vooruit dan, Aardappel mag in de speelgoedtrein van Aron zitten en mee buitenspelen.
’s Nachts, als jij slaapt
Het lijkt soms misschien alsof iedereen ’s nachts lekker in zijn warme bedje ligt, maar dat is niet het geval! In dit kleurrijke boek staan een paar beroepen die diep in de nacht uitgevoerd worden, zodat het leven elke ochtend weer in alle drukte kan beginnen. Denk aan beroepen als visser en machinist, en ook de dokter en verpleger zijn al heel vroeg aan het werk. Zoals zo vaak opent Ingela P Arrhenius de ogen van de allerkleinsten voor nieuwe, spannende concepten met meer informatie over de wereld om hen heen.
Laila het lieveheersbeestje
Als je aan lieveheersbeestjes denkt, dan denk je aan stippen. Soms heel veel, soms maar twee, maar ze hebben ze altijd. Laila is niet zoals de andere lieveheersbeestjes: ze heeft niet één stip. Ze denkt dat ze zich pas een echt lieveheersbeestje zal voelen als ze stippen heeft, dus tekent ze ze op haar schild met bessensap. Maar die stippen verdwijnen met de regen. Al haar harde werk is weg en Laila geeft het op, tot ze een mestkever ontmoet. Bij elke beweging verandert de kleur van zijn schild: paars, groen, blauw… Nooit is hij precies hetzelfde. Dat brengt Laila op een idee. Wie zegt dat ze met dat bessensap altijd maar dezelfde stippen moet maken?
Ik ben Pippi niet!
Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’ Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus!
Anansi de spin en de gulzige tijger
Als Anansi de spin zijn leeggeplunderde koelkast en de grote pootafdruk voor zijn deur ziet, weet hij al hoe laat het is: Tijger is weer langs geweest en heeft zich tegoed gedaan aan al het lekkere eten van Anansi en zijn vrienden in het woud. Tijd om Tijger een lesje te leren! Alle dieren bibberen van angst voor Tijger, maar Anansi niet. Die schudt zo een sluw plannetje uit zijn mouw om Tijger op zijn plek te zetten.
Maak kennis met de slimme Anansi en zijn vrienden in Anansi en de gulzige tijger — het eerste deel van deze nieuwe serie. De ondeugende spin Anansi weet jong en oud al generaties lang te boeien. Hij speelt de hoofdrol in tal van West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische volksverhalen. Cultureel erfgoed in een modern jasje!
Anansi de spin sterker dan Olifant
Anasi heeft de lekkerste banaantjes ooit in een boom zien hangen. Hij klimt helemaal naar boven en dan… worden ze zo onder zijn neus weggekaapt door de sterke, grote Olifant. Anansi kan het niet laten, hij daagt haar uit voor een potje touwtrekken. De winnaar krijgt lekker fruit. Daar zegt Olifant geen nee tegen, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft natuurlijk alweer een slim plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten.
Gebr.
Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is? Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongere broer Marius is gestorven. Die laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes.
Ted van Lieshout liet zich voor Gebr. inspireren door het verhaal van zijn broer en hemzelf. Het resultaat is een tijdloze ontwikkelingsroman voor jong en oud, die 20 jaar na verschijnen nog altijd even mooi en aangrijpend is. Deze prijswinnende klassieker is in tien talen verschenen en verdient het om nog
heel lang door heel veel lezers gekoesterd te worden.
Mam, waar blijft het kindje?
Mam, waar blijft het kindje?’ is een prentenboek vol vrolijkheid en kleur over Sam, die er binnenkort een broertje of zusje bij krijgt. Sam wil niets liever dan een klein broertje of zusje om mee te spelen. Gelukkig heeft mama een kindje in haar buik! Maar Sam moet nog wel lang wachten. Ze heeft negen maanden de tijd om de komst van haar nieuwe broertje of zusje voor te bereiden. Ze verzamelt alvast wat lego, ze legt de voetbal klaar en vindt een jurk die haar niet meer past maar nog erg mooi is. En als ze haar eigen pop uit het stoeltje haalt, kan het kindje daar wel in zitten. Na een eeuwigheid wachten is het eindelijk zo ver: een klein broertje in huis!
Spreek je chocola?
Spreek je chocola’ is een hartverwarmend verhaal over grenzeloze vriendschap, dat op een luchtige manier raakt aan grote actuele thema’s zoals integratie en identiteit. Vriendschap Bij de 12-jarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit – met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap vol emoticons, zoetigheden, cultuurverschillen en vooral veel lol. Met veel humor laat scenario- en kinderboekenschrijver Cas Lester zien dat vriendschap zich niet laat begrenzen door talen of culturen.
De koffer
De koffer’ is een bijzonder prentenboek dat aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer?
‘De koffer’ is een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. Met slechts een paar personages en eenvoudige illustraties heeft Chris Naylor-Ballesteros een raak en ontroerend verhaal gecreëerd dat ouders en kinderen aan het denken zal zetten. Sterk door zijn eenvoud.
Op een verre planeet
Het prentenboek ‘Op een verre planeet’ van Julia Donaldson en Axel Scheffler gaat over een rood volkje en een blauw volkje. De rooie Margreet en de blauwe Daan worden verliefd op elkaar, maar mogen van hun volk niet samen zijn. Wat kunnen ze doen om toch bij elkaar te zijn? Ze nemen de benen, of liever: het ruimteschip! Het nieuwe boek van het succesvolle prentenboekduo heeft een subtiele boodschap: kies wie je lief is, de kleur maakt niet uit.
Ben je ziek, Teckel Tom?
Papa Pablo is ziek. En Saar ook! Ze hebben bedorven soep gegeten. Papa Pim heeft het er maar druk mee. Hij moet voor de zieken zorgen en ook nog het huis schoonmaken. En Teckel Tom uitlaten natuurlijk. Die moet ineens wel heel vaak naar buiten… Hij heeft ook al buikpijn! Maar Tom heeft geen soep gegeten… Toch? Hij kruipt lekker bij Saar op de bank onder de dekens. Gelukkig voelt iedereen zich de volgende dag weer beter. Behalve papa Pim… Hebben ze hem aangestoken of wil hij nu eindelijk ook wel eens op de bank liggen?
Dit derde deel over de eigenwijze en hartveroverende teckel komt weer van de hand van twee geweldige prentenboekenmakers. Gouden Griffel-winnaar Bette Westera schreef de tekst, en Noëlle Smit bracht alles tot leven met haar prachtige, kleurrijke illustraties. ‘Hallo, Teckel Tom!’ kon rekenen op een Vlag en Wimpel! ‘Pak die bal, Teckel Tom!’ is het tweede deel in de reeks.
Darius de Grote is niet oké
Darius de Grote is niet oké is een ontroerende young adult-roman over vriendschap tegen het decor van de betoverende Iraanse stad Yazd
Coming of age-verhaal
Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten te midden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.
Anansi de spin – een koekje van eigen deeg
‘Anansi de spin – een koekje van eigen deeg’ is alweer het derde deel in de serie mooie prentenboeken over de slimme spin Anansi. De prentenboeken zijn gebaseerd op de klassieke verhalen uit West-Afrika, Suriname en de Caraïben, die inmiddels over de hele wereld bekend zijn. Met de Anansi-boeken nemen Iven Cudogham en Moldybyrd Studio de geliefde fabels over de spin Anansi als uitgangspunt en maken er een modern, kleurrijk feestje van.
Aan welk dier op de boerderij denk ik?
Wie heeft er als kind niet eindeloos het raadspelletje ‘welk dier of welke persoon heb ik in mijn hoofd’ gespeeld? Met deze kartonboekjes op rijm kunnen peuters dit spelletje extra goed onder de knie krijgen. De kindjes in het boekje stellen een vraag – aan welk dier denk ik? – en geven aanwijzingen voor het antwoord. Het legt eieren, of het rolt in de modder… Raden maar! Met elk schuifje onthul je het goede antwoord. In ‘Aan welk dier op de boerderij denk ik?’ van Charlotte Guillain en Lucia Gaggiotti, vertaald door Naomi Tieman, kun je raden naar een paard, varken, koe, kip of schaap…
Drama Queen
Angel woont samen met haar moeder in een ruige wijk, en ze is trots dat ze zich weten te redden. Om te kunnen overleven stelt ze zich vaak flink hard op. Jongens die een oogje op haar hebben hoeven niet in de buurt te komen en ook de rest van haar klasgenoten houdt ze met een grote mond op afstand. Totdat één meisje door haar pantser heen weet te dringen: Kayleigh, die nieuw is in de klas en in de flat naar die van Angel woont. Ze maakt iets los in Angel wat ze zelf nog niet kende. Maar voordat Angel weet wat, is Kayleigh weer verdwenen…
Duizend-en-één paarse djellaba’s
Op vakantie naar familie in het buitenland! Pindakaas en chocopasta gaan mee heen, saffraan en oranjebloesemolie gaan mee terug. Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden. De vele zomers die Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani bij familie in het buitenland doorbrachten waren de inspiratie voor dit betoverende prentenboek. Annelies Vandenbosch bracht het tot leven met haar sprankelende illustraties.
Duurt het nog lang?
Kleuters die een broertje of zusje krijgen zijn vaak hartstikke benieuwd naar wat er allemaal in de buik van hun moeder gebeurt. In dit boek krijgen kleuters antwoord op vragen als: hoe groot is de baby nu?, wat kan het kindje allemaal?, en natuurlijk krijgen ze antwoord op de hamvraag: duurt het nog lang? Met behulp van de prachtige prenten van Iris Deppe geeft Floor Bal kleuters een heldere omschrijving van hoe een zaadje uitgroeit tot een broertje of zusje. Vreemde bulten worden armen, voeten krijgen tenen en er wordt zelfs in het vruchtwater geplast.
Hallo Teckel Tom
In ‘Hallo Teckel Tom!’ maak je kennis met Tom. Dit prentenboek in teckelperspectief is gecreëerd door de twee succesvolle prentenboekmakers Bette Westera en Noëlle Smit. In dit eerste boek in de nieuwe serie ontmoet je Teckel Tom. Hij woont met zijn broertjes, zusjes en moeder in een doos. Totdat hij in een andere doos wordt gestopt en bij een ander gezin terecht komt. Hij moet er even aan wennen, maar bij Saar en haar papa’s vindt hij een nieuw thuis. Nieuwsgierig naar meer avonturen van Teckel Tom? Lees dan ook: ‘Pak die bal, Teckel Tom!’ en ‘Ben je ziek, Teckel Tom?’.
Heb jij misschien Olifant gezien?
Dit debuut van bekroond talent David Barrow is een aanwinst voor de boekenkast: een komisch verhaal en indrukwekkende illustraties zijn gegarandeerd genot om voor te lezen. Heb jij misschien Olifant gezien? is in 2018 bekroond met een Zilveren Penseel gewonnen en opgenomen in de Prentenboek Top Tien. Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!
Het wonder van jou en je biljoenen bewoners
ls er iemand een wonder is, dan ben jij het wel. Ja, jij! Neem alleen al je bloedvaten. Als je die allemaal aan elkaar vast zou plakken, dan kreeg je een draad die twee keer om de aarde past. Of denk eens aan die biljoenenmicroben die in en op je lichaam zitten en die je heel hard nodig hebt om te overleven. Hoe zien ze eruit en wat doen ze daar?
‘Het wonder van jou en je biljoenen bewoners’ is meer dan een boek over het menselijk lichaam. Het vertelt hoe een cel er van binnen uitziet. En dat een gewone cel in jouw lichaam er nog spectaculairder uitziet dan de Death Star uit Star Wars. Het legt uit hoe je kunt zien of iemand verliefd op je is, waarom je sneller boos wordt bij warm weer en waarom je slim wordt van kauwgom eten. Dat dus – en nog veel, veel, véél meer…
Ik ben ik en jij bent jij
Ik ben ik en jij bent jij is een luchtig en humoristisch verhaal over verschillen en overeenkomsten, en is knap op rijm vertaald door Bette Westera. Dit vrolijke prentenboek gaat over verschillen en overeenkomsten. Karl Newson weet de thema’s acceptatie en tolerantie subtiel door te laten schemeren, terwijl humor de boventoon blijft voeren. Jij bent zus en ik ben zo, en dat is prima. En in sommige dingen zijn we juist hetzelfde, dat is grappig! De kleurrijke illustraties van de talentvolle Kate Hindley sluiten perfect aan bij de luchtige toon van het verhaal. Zij is de illustrator van Deze ridder zegt nee, geselecteerd voor de Prentenboek TopTien 2020.
Liefde is voor losers
Verliefdheid, dat is helemaal niks. Dat doe je jezelf toch niet aan? Maar Phoebe komt erachter dat het nou niet bepaald een keuze is in ‘Liefde is voor losers’, een LGBTQ Young Adult-boek in de traditie van Bridget Jones. De vijftienjarige Phoebe vindt dat liefde maar voor losers is. Ze gaat er niet aan beginnen. Tenminste, dat denkt ze. Totdat ze Emma ontmoet, die al haar plannen en theorieën in de war schopt. Vlijmscherp en hilarisch schrijft Phoebe haar kijk op het leven en wat haar overkomt op in haar dagboek. Ze is de volgende in een reeks sterke vrouwen als Bridget Jones en Georgia Nicholson, maar dan van nu. Wibke Brueggemann woont tegenwoordig in Londen, maar ze groeide op in Duitsland en de Verenigde Staten. ‘Liefde is voor losers’ is haar debuut.
Onze octopus
‘Onze octopus’ is een vrolijk prentenboek van Peter Bently en Steven Lenton, op rijm vertaald door Gouden Griffel-winnaar Bette Westera. In ‘Onze octopus’ gebeurt er iets heel bijzonders. Op een doodgewone dag ziet de buurvrouw ineens iets raars op het dak: een enorme, oogverblindende, neon roze octopus! Eerst probeert de brandweer hem van het dak af te spuiten, maar dan blijkt dat het eigenlijk heel handig en gezellig is om een octopus op je dak te hebben. Met zijn acht tentakels is hij een geweldige voetballer, helpt hij met de was en het zoeken van kwijtgeraakte spullen, veegt hij blaadjes aan en… hij is een geweldige glijbaan. Alle buren worden jaloers, zij willen ook een octopus! Of een inktvis, dat is ook goed. ‘Onze octopus’ is een onverwacht, grappig en hartverwarmend prentenboek over het verwelkomen van vreemdelingen en nieuwelingen – ze zouden je leven zomaar eens beter kunnen maken!
Pak die bal, Teckel Tom!
Pak die bal, Teckel Tom! is een nieuw avontuur over de eigenzinnige teckel en zijn nieuwe baasjes Papa Pablo vindt dat Tom moet leren gehoorzamen. En dat betekent dat Tom de bal moet halen die papa Pablo voor hem gooit. Tom zelf heeft daar uiteraard heel andere ideeën over; eigenzinnige teckel-ideeën die ervoor zorgen dat uiteindelijk niet hij maar papa Pablo een duik in de koude vijver neemt… In Hallo Teckel Tom! konden prentenboeklezers genieten van het verhaal over de ontroerende en grappige kennismaking tussen Teckel Tom en zijn nieuwe baasje Saar. In dit tweede deel beginnen de avonturen pas echt! Deze veelbelovende nieuwe serie over een hartveroverend hondje wordt door twee succesvolle prentenboekmakers gemaakt. Bette Westera heeft al talloze veelgeprezen prentenboeken op haar naam staan. De illustraties van de talentvolle Noëlle Smit geven het verhaal een unieke uitstraling.
Prinsje
Prinsje is een prachtig op- en aftelboekje in de vorm van een kasteel. Een kartonboekje met een hoofdpersoon om verliefd op te worden! ‘Prinsje’ is een bijzonder telboek in de vorm van een kasteel over Prinsje, die leert tellen van 1 naar 10, én weer terug. De situaties zijn herkenbaar, ook al is de wereld van Prinsje koninklijk. Een boekje op rijm om voor te lezen, geschreven door bestsellerauteur Marjet Huiberts en geïllustreerd door Myriam Berenschot.
Samen zijn we thuis
Wat maakt thuis echt thuis? Het is veel meer dan alleen maar een huis, een raam, een deur, een kleed. De mensen van wie je houdt, maken van een huis een thuis. Het poëtische prentenboek van Stephanie Parsley Ledyard met de warme, stoere beelden van pixar-animator Chris Sasaki gaat over verhuizen. Dat kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt. Het verhaal is al even prachtig vertaald door Jaap Robben.
Vrijdag kom ik weer thuis
Esi heeft een plan: ze wil een man voor haar moeder vinden. Een Ghanese man, want dat zijn volgens haar moeder de leukste. Zij kan het weten, want Esi’s vader was ook Ghanees. En Ghanese mannen, waar vind je die? In Ghana natuurlijk! In alle vroegte vertrekt Esi stiekem met een grote koffer naar Schiphol. Bij de incheckbalie verstopt ze zich in haar koffer – zo hoopt ze als verstekeling in Ghana terecht te komen. Maar wat Esi zich niet realiseert, is dat een achtergelaten koffer op het vliegveld niet lang onopgemerkt blijft…
Wat als de wind komt?
Olivier is een kleine piekeraar. Hij maakt zich over van alles zorgen. Wat als hij de rits van zijn winterjas niet meer open krijgt? Of als hij een kwaadaardige eekhoorn tegenkomt? (Olivier maakt zich heel vaak zorgen om eekhoorns.) Maar het meest maakt hij zich zorgen over de wind. Die is pas echt eng. Dan ontmoet hij Madelief. Zij is helemaal nergens bang voor. Olivier moet haar beschermen! Hij laat haar zien hoe je te knapperige koekjes veilig kunt eten en hoe je schoenetende wormen vermijdt. Maar dan wil Madelief buiten spelen als het heel, heel hard waait… Is de wind echt zo eng, of is die misschien ook best een beetje leuk? Pamela Butchart en Kate Hindley maakten samen een grappig, eigenzinnig prentenboek. Piekeren is een belangrijk thema voor veel kleintjes. Het komt op een luchtige manier aan bod en bewijst dat spannend soms ook heel erg leuk kan zijn!
Wat gaat het kindje doen?
In ‘Wat gaat het kindje doen?’ krijgen peuters allerlei raadspelletjes voorgeschoteld. Krijg je je laarsjes aan? Tijd om in de plassen te stampen! En als je vies bent, ga je lekker in bad. Achter de grote, stevige flappen in het kartonboek schuilen de antwoorden. De lieve tekst van Carly Madden gaat samen met de nostalgische illustraties van Juliana Perdomo. ‘Wat gaat dat kindje doen?’ is een stevig peuterboek met grote flappen.
Wat gaat mama doen?
In ‘Wat gaat mama doen?’ krijgen peuters allerlei raadspelletjes voorgeschoteld. Mama’s hebben altijd veel te doen, maar ze hebben ook tijd voor leuke dingen. Is er een berg wasgoed? Dan kan ze daarin verstoppertje spelen! En als ze haar hamer pakt? Tijd om de schommel te repareren! Achter de grote, stevige flappen in het kartonboek schuilen de antwoorden. De lieve tekst van Carly Madden gaat samen met de nostalgische illustraties van Juliana Perdomo. ‘Wat gaat mama doen?’ is een stevig peuterboek met grote flappen.
Wereldkinderen
50 jonge mensen die het verschil maakten: een boek over inspirerende kinderen die de wereld op zijn kop hebben gezet. Dit kinderboek is een ware ode aan inspirerende jonge mensen, van Greta Thunberg tot Pelé. Ook Pocahontas, Mozart, Malala en Emma Watson komen langs! En een prachtig boek voor alle betrokken jongeren van nu. Het staat vol belangrijke quotes, kleurrijke illustraties en bijzondere foto’s van 50 jonge mensen die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Laat je inspireren: ook jij kunt het verschil maken!
Wereldvrouwen
Maak in ‘Wereldvrouwen’ kennis met 50 dappere vrouwen uit de wereldgeschiedenis die met hun visie, moed en hoop de wereld voorgoed hebben veranderd. Deze bekende vrouwen zoals Anne Frank en Malala, maar ook minder bekende vrouwen vertellen hun levensverhaal, beginnend bij hun jeugd. De pagina’s worden gesierd door frisse portretten, zeldzame archieffoto’s en inspirerende quotes. Een fraai boek om cadeau te geven en te koesteren, voor iedereen!