April, 2022

Interview met Rian Visser en Lars Deltrap (de makers van Blitz)

De AVI-boeken over het ruimtewezen Blitz van Rian Visser en Lars Deltrap zijn mateloos populair bij beginnende en dyslectische lezers. Hoog tijd om een paar vragen te stellen aan de makers van deze buitenaards leuke serie!

Hoe bedenken jullie de verhalen en tekeningen?

Rian: Kennen jullie het boek De kleine prins? Het is van een Franse schrijver. Het gaat over een prins die helemaal alleen op een bol woont. Hij heeft alleen een roos. Toen ik Blitz bedacht, dacht ik aan die kleine prins. Blitz woont in boek 1 ook helemaal alleen op een bol. Hij heeft geen roos, maar een boom. Daar groeit lekker eten aan. De boom is zijn vriend. Maar dan komt er een vogel. En Blitz wil weten of er nog meer wezens zijn. Misschien is er wel iemand die op hem lijkt?

Lars: Ik haal mijn inspiratie uit alledaagse situaties. Wanneer ik bijvoorbeeld door de buurt wandel zie ik allerlei verschillende mensen die leuk zijn om te tekenen: grote en kleine, dikke en dunne, jonge en oude. Ze hebben allemaal hun eigenaardigheden, en die kun je in een tekening zo heerlijk overdrijven.

Hoe gaat dat bij de Blitz-serie waarin in augustus 2021 het 7e deel verscheen, Een gek drankje?

Rian: Ik praat vaak met kinderen over Blitz. We doen ook vaak een opdracht; dan bedenken kinderen zelf een avontuur voor Blitz. Ik krijg ook vaak brieven. Een jongen schreef mij. Hij wilde een verhaal waarin Blitz heel klein wordt. Blitz is zo klein dat hij op de rug van Priet kan vliegen. Dat vond ik een leuk idee. Ik bedacht Flutsie. Zij geeft Blitz een gek drankje. Daardoor wordt hij klein. En waarom heeft Blitz een drankje nodig? Dat lees je in het boek!

Lars: Toen ik las over Flutsie moest ik meteen aan mijn buurvrouw denken, die lijkt een beetje op haar. Ze is heel lief, maar ook een beetje onhandig, net als Flutsie. Dus heb ik Flutsie een beetje getekend zoals mijn buurvrouw, met dezelfde soort kleren en hetzelfde haar.

Voor het tekenen van de zieke Blitz heb ik me proberen voor te stellen hoe het voor hem moet zijn om zich voor de allereerste keer in zijn leven niet lekker te voelen. Hij zal het best eng vinden, dacht ik, omdat hij niet goed begrijpt wat er aan de hand is. Precies dat gevoel heb ik proberen te tekenen.

Wat maakt deze serie zo bijzonder?

Rian: Blitz is fantasie. Er gebeuren dingen die niet echt kunnen. Dat vind ik leuk. Er zijn gekke bollen. Er zijn gekke wezens. Blitz krijgt steeds meer vrienden. Twee jongens, Moes en Rob, zijn ook vrienden van Blitz. Rob en Moes zouden best echt kunnen bestaan. Hoe zou jij het vinden als je Blitz als vriend had? Eigenlijk is Blitz ook jouw vriend, want jij kunt over hem lezen.

Lars: Ik vind Blitz bijzonder omdat het zulke fantasievolle verhalen zijn. Er gebeuren allemaal bijzondere dingen en er zitten zoveel fantastische personages in; dat is hartstikke leuk om te tekenen.

Waarom hebben jullie voor dit beroep gekozen?

Rian: Ik schreef al toen ik heel klein was. Toen ik acht jaar was, maakte ik mijn eigen boekjes. Ik wist altijd dat ik schrijver wilde worden.

Lars: Ik vond het altijd al leuk om veel te tekenen en te knutselen. Toen ik hoorde dat je daar ook een opleiding voor kon volgen op de kunstacademie om daar je beroep van te maken, ben ik dat gaan proberen.

Wat wilden jullie vroeger als kind worden?

Rian: Schrijver. Ik vond het leuk om mijn fantasie te gebruiken. Ik ben ook vormgever. Dat beroep ken je misschien niet. Ik bedenk hoe een boek eruit ziet: waar de plaatjes komen en hoe de letters eruit zien. Dat doe ik voor mijn eigen boeken en ook voor boeken van andere schrijvers. Ik heb dus twee beroepen.

Lars: Als klein kind wilde ik banketbakker worden, en later decorontwerper. Uiteindelijk werd ik illustrator.

Wat zijn jullie plannen voor nieuwe boeken?

Rian: Misschien ga ik elk jaar een boek over Blitz schrijven. In 2022 komt boek 8 uit. Verder schrijf ik graag gedichten. En ik kom heel vaak op scholen om over Blitz te vertellen.

Lars: In de toekomst wil ik graag nog meer Blitz-boeken maken! Ik denk dat Blitz nog heel veel mooie avonturen kan beleven.

Neem ook eens een kijkje op www.blitzboeken.nl.

Meer leuks van Blitz?

Download hier een boekenlegger en een kleurplaat:
Boekenlegger Kleurplaat