September, 2023

Interview met Iven Cudogham & Moldybyrd Studio

Iven Cudogham is geboren in Paramaribo en woont sinds zijn derde in Nederland. Hij groeide op met de verhalen over Anansi en nu is hij zelf de maker van een succesvolle reeks prentenboeken over de kleine ondeugende spin. Hij doet dat samen met het collectief Moldybyrd Studio, dat voor het warme, tropische decor zorgt dat zo kenmerkend is voor de serie. Als team zijn Diana van Houten, J.J. Epping en Yngwie Boley supersterk in tekenen. Niet alleen voor de prentenboeken over Anansi de spin, maar ook voor animatiefilms en series.

Waar halen jullie je inspiratie voor het schrijven en illustreren vandaan?

Iven: Mijn inspiratie haal ik vooral uit mijn directe omgeving, mijn kinderen en gezin. De boeken die ik tot nu toe over Anansi de spin geschreven heb, zijn bestaande verhalen. De verhalen van Anansi zijn eeuwenoude verhalen uit West-Afrika. Ik heb ze dus herschreven. Eigenlijk heb ik alleen de kern gebruikt van de oude verhalen en het grootste deel zelf verzonnen.

Diana, J.J. en Yngwie: Altijd nieuwsgierig blijven. Soms denk je dat je wel weet hoe iets er uitziet, maar pas als je het zelf probeert te tekenen ga je echt goed kijken. Dan ontdek je opeens veel meer om je heen. Zelfs alledaagse voorwerpen worden interessant. Hoeveel verschillende stoelen kun je verzinnen? Wat is de essentie van een stoel? Kun je een stoel ook karakter geven? Je kunt helemaal je eigen wereld vormgeven, en dat verveelt nooit.

Hoe ging dat bij de prentenboeken van Anansi de spin?

Iven: Toen mijn dochter – een van mijn zeven kinderen – me vroeg waarom de verhalen over Anansi er niet voor kleuters zijn, ging er een lichtje bij me branden. Zij bracht me op het idee!

Diana, J.J. en Yngwie: Voor Anansi de spin hadden we een rijkdom aan inspiratiebronnen. We hebben bijvoorbeeld veel gekeken naar kunst uit West-Afrika, waar Anansi oorspronkelijk vandaan komt. Vooral de kleurrijke stoffen en kleding, zoals de kente, hebben een grote invloed gehad op de stijl. En omdat eten zo’n grote rol speelt in Anansi’s leven hebben we veel lol gehad in het tekenen van allerlei tropisch fruit en Surinaamse gerechten.

Wat maakt deze boeken zo bijzonder?

Iven: Wat ik zo bijzonder vind is dat ik eeuwenoude vertelverhalen uit Afrika bewerk tot verhalen voor kinderen van deze tijd. Ik vind het heel tof dat grootouders, ouders en nu ook kinderen kunnen genieten van de verhalen over de slimme spin Anansi.

Diana, J.J. en Yngwie: Wat wij zelf zo leuk vinden is dat het gaat om verhalen die telkens zijn herverteld, en daardoor ook steeds weer een extra laag en vorm krijgen. Dit is onze interpretatie van Anansi. Het heeft allerlei mythische en tijdloze elementen, zoals pratende dieren en toverspreuken, maar het zit ook vol herkenbare en alledaagse situaties. Anansi’s vriend Schildpad woont dan misschien onder water, onder de wortels van een grote boom, hij heeft wel een koelkast en een oven. Die kleurrijke mix van geschiedenis en fantasie maakt het voor ons erg leuk om in deze wereld te verblijven, en hopelijk straalt er iets van dat plezier af in de boeken.

Waarom hebben jullie voor dit vak gekozen?

Iven: Ik heb er eigenlijk niet per se voor gekozen om boeken te schrijven. Ik ben een programmamaker en wilde in eerste instantie een animatieserie maken over Anansi de spin. Maar het maken van een animatieserie duurt best lang. Doordat ik al de verhalen van Anansi geschreven had voordat ik aan de serie begon én het lang duurde voordat de serie af was, dacht ik: dan ga ik alvast de boeken schrijven. En nu ben ik ook schrijver.

Diana, J.J. en Yngwie: Tekenen en verhalen verzinnen waren voor ons een vanzelfsprekende manier om de wereld te begrijpen toen wij jong waren, en eigenlijk zijn we daar gewoon nooit mee opgehouden. Uiteindelijk wisten we dat we niks liever met ons leven wilde doen dan dat. Wonder boven wonder blijkt dat ook nog mogelijk te zijn! Natuurlijk is het ook gewoon hard werken, maar we beleven er nog elke dag plezier aan.

Wat wilden jullie vroeger als kind worden?

Iven: Ik wilde vroeger al mensen blij maken. Ik ben altijd een echte entertainer geweest. Als kind werd ik regelmatig uit de klas gestuurd. Niet omdat ik ruzie maakte, maar omdat ik de kinderen vaak liet lachen.

Diana: Toen ik klein was wilde ik dierenarts of ballerina worden. Hoewel het tekenaarschap me toen al enorm trok. Ik denk dat ik een goeie keus heb gemaakt.

Yngwie: Archeoloog, of misschien geoloog. Het idee dat de wereld vroeger heel anders was, en dat je daar nog steeds sporen van kunt terugvinden sprak tot mijn verbeelding. Hoe zou het leven geweest zijn duizenden jaren geleden? Nog steeds heb ik veel interesse in geschiedenis, maar ik ben eerder een fantast dan een wetenschapper.

J.J.: Kunstenaar met een hoofdletter K. Daarnaast professioneel balletdanser en ontdekkingsreiziger. Terwijl ik ook boeken zou schrijven en films zou regisseren. Natuurlijk allemaal tegelijkertijd!

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?

Iven: Ik ben nog steeds een echte entertainer en wil mensen blij maken, vooral kinderen. Mijn doel is om zoveel mogelijk kinderharten blij te maken met de avonturen van de slimme, ondeugende en blije Anansi. We hebben nu vijf prentenboeken van Anansi de spin, lesmateriaal en een tv-serie op Zappelin. Anansi de spin is te zien in het Tropenmuseum en er is een mooie Anansi-knuffel en een memoryspel te koop. Mijn droom voor 2023 is al uitgekomen. In het hele land is een mooie theatervoorstelling te zien. En in 2024 komt er een grote bioscoopfilm over Anansi de spin. Kortom, het gaat helemaal goed komen, want net als Anansi ben ik heel slim 😉

Diana, J.J. & Yngwie: Als studio tekenen we ook mee aan animatiefilms en series. Op dit moment werken we aan een bioscoopfilm waarvoor wij alle ontwerpen maken. En we zijn uiteraard benieuwd wat voor avonturen Anansi nog meer kan beleven!

Kijk ook eens op www.anansidespin.nl of op www.moldybyrd.com