Schrijver en illustrator Eric Carle overleden

Op 27 mei 2021 is bekendgemaakt dat schrijver en illustrator Eric Carle zondag 23 mei op 91-jarige leeftijd is overleden. ⁠Hij maakte meer dan zeventig kinderboeken, maar is vooral bekend van Rupsje Nooitgenoeg. Dit iconische prentenboek staat nog altijd bij veel mensen in de kast.

De prachtige boeken van Eric Carle zijn sinds 1969 een constante factor in het kinderboekenfonds van uitgeverij Gottmer en het zal even duren voor we ons echt zullen realiseren dat hij ons ontvallen is. We vinden het fijn dat Eric Carle het wereldwijd, feestelijk gevierde 50-jarig bestaan van Rupsje Nooitgenoeg nog mee heeft mogen maken. We zullen goed voor Rupsje en zijn vele andere mooie boeken in ons fonds zorgen.⁠

Uit de Washington Post:
‘Mr. Carle received thousands of letters from his young fans every year. Many children unburdened themselves to him. Some asked him to be their father. Mr. Carle said that when he thought about his own father, he was left with sadness, and that artwork was an antidote. “The child I am helping,” he said, “might just be me.”’⁠

Over Eric Carle

Eric Carle werd op 25 juni 1929 geboren in Syracuse, New York. Op zesjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland. Hij bezocht daar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart, en keerde op zijn 22e terug naar New York. Hij vond een baan als grafisch ontwerper bij The New York Times, en werkte daarna als art director bij een reclamebureau. Midden jaren ’60 ontdekte Eric Carle zijn ware roeping: het maken van kinderboeken. Eric Carle gebruikt een collage-techniek met handbeschilderde crêpepapier-illustraties, en heeft een zeer herkenbare stijl. Zijn boeken gaan vaak over dieren en de natuur.

In totaal heeft Eric Carle meer den 70 boeken voor kinderen gemaakt. Van zijn boeken zijn wereldwijd 88 miljoen exemplaren verkocht.

Over Rupsje Nooitgenoeg

Het begon allemaal met een stapel papier en een perforator. Terwijl hij zomaar wat gaatjes in stukjes papier aan het ponsen was, kreeg Eric Carle een idee: hij schreef een verhaal over Willi de boekenworm. Zijn redacteur Ann Beneduce stelde voor om van de worm een rups te maken. ‘Een vlinder!’ riep Eric. Zo werd Rupsje Nooitgenoeg geboren.

Erics lezers herkennen zijn handbeschilderde crêpepapier-illustraties uit duizenden. Hij maakt ze op een heel bijzondere manier. Eerst beschildert hij crêpepapier met acrylverf, dan knipt hij er figuren uit, en vervolgens plakt hij die figuren op elkaar. Zo ontstaan de opvallende, kleurrijke kunstwerken die we allemaal zo goed kennen.Veel boeken van Eric Carle gaan over dieren en de natuur. Zijn liefde voor de wereld om hem heen ontstond al toen hij nog een jongetje was, tijdens lange natuurwandelingen met zijn vader. In al zijn boeken zie je die liefde terug.

Inmiddels is het meer dan vijftig jaar geleden dat Rupsje Nooitgenoeg voor het eerst werd gedrukt. In de tussentijd zijn er wereldwijd – in tweeënzestig talen – al meer dan vijftig miljoen exemplaren van het boek verkocht. De heldere collage-illustraties zijn samen met het vrolijke verhaal nog altijd een feest om te lezen. ‘Het gaat over hoop,’ zegt Eric. ‘Je groeit op, spreidt je vleugels en vliegt naar de toekomst. Net als de kleine rups.’

Op zoek naar boeken van Rupsje Nooitgenoeg? Klik hier voor een overzicht van onze boeken.