Op deze blogpagina vind je allemaal leuke dingen rondom Prentenboek van het Jaar 2021, Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. 

Prentenboek van het Jaar 2021

Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt.

‘Lees Coco kan het! voor thuis, in de klas of op het kinderdagverblijf en je zult merken dat je samen spontaan een lach op je gezicht krijgt. De illustraties laten veel emoties zien en zijn sfeervol, daarnaast wordt de tegenstelling tussen falen en slagen heel mooi weergegeven. Elke bladzijde kent speciale details, zoals een insect in de boom. Een prentenboek  om voor te lezen aan peuters en kleuters, zonder dat het kinderachtig is. Coco kan het! is een boek dat herkenbaar is voor iedereen, groot en klein, ieder op zijn of haar eigen niveau’, aldus het comité van jeugdbibliothecarissen.

‘Ik ben zo ontzettend trots dat mijn prentenboek is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Wat een bijzondere eer! Ik maakte dit boek voor mijn eigen Coco (3 jaar) Dus dit voelt extra speciaal. Het is het allerbeste wat dit boek kon overkomen. In deze bijzondere tijd nu we allemaal thuis moeten blijven, ben ik heel blij dat ik kinderen met mijn boek plezier en hopelijk ook inspiratie kan geven. Ik hoop dat heel veel ouders, opa’s en oma’s en juffen en meesters hun kinderen voorlezen, ‘live’ of via een beeldscherm. Als jij ook benieuwd bent geworden naar mijn Prentenboek kun je deze video aanklikken, dan lees ik speciaal voor jou een stukje van mijn boek voor.’

Loes Riphagen

Loes Riphagen groeide op tussen de dieren op een boerderij in Oene, een klein dorp op de Veluwe. Samen met haar tweelingbroer vertrok ze naar Rotterdam om te studeren aan de Willem de Kooning Academie. Momenteel woont en werkt Loes in Amsterdam. Loes debuteerde in 2008 met haar boek Slaapkamernachtdieren (Uitgeverij de Fontein) en heeft inmiddels al meer dan 17 boeken gemaakt. In 2013 was het boek ZZZ het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Loes wordt alom geprezen voor haar prachtige illustraties en gevoel voor detail. Haar laatste boeken zijn meervoudig bekroond. Zo ontving zij voor haar boek Bij de neus genomen een Global Pinwheel Award of Excellence in China en de prestigieuze Silver European Design Award 2018. Loes Riphagen schreef het boek Coco kan het! speciaal voor haar 3-jarige dochter, die ook Coco heet. Het werk van Loes is in verschillende landen verschenen, waaronder Amerika, China, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Korea, Letland, Portugal, Rusland, Slovenië, Spanje en Taiwan.

Prentenboek Coco kan het!

Vandaag is een grote dag. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Het Nationale Voorleesontbijt 2021 met H.K.H. Prinses Laurentien

H.K.H. Prinses Laurentien is dit jaar speciaal voor de start van De Nationale Voorleesdagen te zien in het programma ‘Zin in Zappelin’ met een Voorleesontbijt! H.K.H. Prinses Laurentien gaat in het programma middels een videocall, 25 kinderen voorlezen die thuis op de bank zitten. De aflevering ‘Voorlezen’ was woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij NPO Zappelin op NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur.
Bekijk hier de uitzending terug:

Het officiële 'Coco kan het!'-liedje

Sing Along!

Het vrolijke liedje bij het boek ‘Coco kan het!’ is nu te beluisteren via o.a. Spotify. Het lied is geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten en gezongen door Gerson Main.⁠ En met de speciale Sing Along-video leer je op een leuke en makkelijke meezingen met het officiële liedje bij Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het!.

Tekst & muziek: Thijs Borsten
Zang: Gerson Main
Illustraties: Loes Riphagen
Animatie: Kees Riphagen

Gebarentaal

Leraar Nederlandse Gebarentaal Peter Hagel maakte dit geweldige siGn along-filmpje bij het liedje van ‘Coco kan het!’. Nu het liedje is vertaald naar Nederlandse Gebarentaal kunnen ook alle dove en slechthorende kinderen in Nederland van het liedje genieten.

Bladmuziek

Download hier de bladmuziek Coco kan het!

Kleurplaat en knutselplaat 'Coco kan het!'

In haar boek Coco kan het! heeft Loes Riphagen alle dieren geknipt en geplakt van papier. Dit is helemaal niet moeilijk. Dit kun jij ook! Doe je mee?

Hier kun je de kleurplaat en de knutselplaat van Coco downloaden:

Kleurplaat Coco kan het!

Knutselplaat Coco kan het!