Portret Leonie Biegel interview gottmer

‘Ik herinner mij heel goed het geluid van zijn kroontjespen die over het papier kraste als hij een boek aan het schrijven was.’

Mei, 2024

Interview met Leonie Biegel

Leonie Biegel is de dochter van de legendarische kinderboekenschrijver Paul Biegel. Geboren en opgegroeid in een wereld van verhalen en verbeelding, heeft Leonie een diepe verbondenheid met het werk van haar vader. Leonie is zelf geen schrijver, maar beheert het nalatenschap van haar vader en draagt de verantwoordelijkheid om zijn erfenis te koesteren en te verspreiden. Zo kunnen nieuwe generaties blijven genieten van de tijdloze magie van Paul Biegel.

De afgelopen jaren kregen veel van Biegels boeken in een nieuw jasje bij uitgeverij Gottmer. In 2021 verscheen een nieuwe bundel met dertig van Paul Biegels allermooiste verhalen: Groot Biegel sprookjesboek. Het boek is rijk geïllustreerd door Charlotte Dematons, die met haar schitterende illustraties de Biegelsfeer perfect weet te verbeelden.

Je vader was een geboren verteller. Heb je herinneringen aan zijn vertelkunst en hoe hij verhalen aan jou overbracht?

Mijn vader las zijn manuscripten aan ons voor. Dat was handig voor hem want hij kon heel goed aan onze reacties zien of het te lang of te saai of natuurlijk juist heel leuk en spannend. Hij had een fijne voorleesstem, daar heb ik dierbare herinneringen aan. Ook verzon hij ter plekke verhalen, die waren ook vaak geweldig. Een enkele keer heeft hij er wel eens een opgeschreven, zoals De malle dromentheepot dat ooit is verschenen in de verhalenbundel Het Olifantenfeest.

Mies van Hout, dwergjes Paul Biegel

Illustratie van Mies van Hout, uit De dwergjes van Tuil.

Hoe heeft de literaire wereld van je vader je jeugd beïnvloed? Zijn er bepaalde boeken of verhalen die je als kind speciaal dierbaar waren?

Ik ben natuurlijk opgegroeid met boeken, ons huis stond er vol van. Mijn vader las ons ook voor uit Annie M.G. Schmidt, Jan Terlouw, Tonke Dragt en Astrid Lindgren. Daarnaast herinner ik mij heel goed het geluid van zijn kroontjespen die over het papier kraste als hij een boek aan het schrijven was. Zijn werkkamer was thuis, wat heel gezellig was want daardoor had ik mijn vader veel om mij heen. Ik vond als kind al zijn boeken heel mooi en leuk vooral omdat hij een grote verscheidenheid aan verhalen heeft geschreven: vrolijke en humorvolle avonturenverhalen, (De kleine kapitein, De rover Hoepsika) sprookjesverhalen met diepgang, (De tuinen van Dorr, Nachtverhaal) en korte verhalen zoals ‘De nevelkindertjes’ dat in Groot Biegel sprookjesboek is verschenen. Ook het korte verhaal ‘Pelebeer’ uit dit sprookjesboek is mij heel dierbaar want het is waargebeurd en gaat over mijn broer en zijn beer.

Paul Biegel was bekend om zijn fantasierijke verhalen. Kun je ons iets vertellen over zijn creatieve proces en waar hij zijn inspiratie vandaan haalde?
Illustratie van het paleis van de elfenkoning door Charlotte Dematons uit Paul Biegels 'Nachtverhaal'

Illustratie van het paleis van de Elfenkoning – door Charlotte Dematons, uit: Nachtverhaal.

Hij wist zelf niet waar hij zijn fantasie en inspiratie vandaan haalde. Als mensen hem dat vroegen antwoordde hij altijd: ‘De verhalen komen uit mijn buik’. Hij vond die fantasie “Tover” en wilde er niet te lang over blijven nadenken want hij was bang dat “De Tover” weg zou blijven. Hij wilde nooit vertellen wat hij aan het schrijven was. ‘Als het klaar is, zal ik het voorlezen’ zei hij altijd. Dus vroegen we er ook niet naar.

Had je vader een boodschap met zijn verhalen? Kunnen kinderen er iets uit leren of halen?

Nee, mijn vader had geen boodschap met zijn boeken. Hij wilde de lezer gewoon “een beetje vermaken”, meer niet. Ik vind echter dat het in zijn boeken altijd gaat over een zoektocht maar zoals hij zelf zei: ‘wie zoekt, vindt. Maar niet altijd wat hij zocht’.

Welk boek van je vader is nu jouw persoonlijke favoriet en waarom?

Mijn persoonlijke favoriet is De tuinen van Dorr. Ik vind het gewoon een van de allermooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Is dit een kinderboek? Is het eigenlijk een boek voor volwassenen? Nee, het is een boek voor alle mensen tussen 0 en 100 jaar! En waarom dit mijn persoonlijke favoriet is? Ik denk toch door de sfeer die dit boek oproept.

Cover De tuinen van Dorr van Paul Biegel Charlotte Dematons

Leonie Biegel in de media

Bekijk het videofragment van het gesprek met Leonie Biegel en Frits Spits in De Taalstaat over het Groot Biegel Sprookjesboek (24-04-2021, NPO Radio 1).

Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) maakten van aflevering 32 van De Grote Vriendelijke Podcast een heuse Biegel-special. Met Leonie Biegel praten ze over hoe zij de literaire nalatenschap beheert, over hoe vader Paul vroeger op de bedrand verhalen verzon, hoe hij elke dag op zijn kamer zat te schrijven, met een krassende kroontjespen, en over de tover in zijn verhalen.

Leonie Biegel geeft inspirerende lezingen over het leven en werk van haar vader. Dit doet ze voor kinderen op scholen, maar ook voor volwassenen in bibliotheken of op pabo’s, onderwijsconferenties en ouderavonden of boekenclubs. Wil jij Leonie uitnodigen voor een lezing? Neem contact op via biegelleonie@gmail.com.

Leonie Biegel geeft lezing op basisschool

Meer Paul Biegel?

Kijk voor alle boeken van Paul Biegel op deze pagina of kijk op paulbiegel.com. Volg ook de pagina’s @PaulBiegelSchrijver op Facebook of @paulbiegelkinderboeken en @leoniebiegel op Instagram.

Paul Biegel - Een schatkist vol sprookjes en avonturen