September, 2021

Interview met Liz Pichon

De boeken van Tom Groot zijn wereldwijd een hit met 11 miljoen verkochte exemplaren. Vorig jaar vierden we het 10-jarig jubileum van de GROOT STRIPTEKENAAR en nu is daar alweer het 19e deel Gewoon voor de lol. Tijd voor een interview met schrijfster Liz Pichon! Voor het geval je denkt: Liz watte? Je spreekt haar achternaam uit als ‘pie-sjon’.

Wanneer ben je geboren?
Ik ben geboren op 16 augustus 1963, in Londen. (haha, JA ik ben best oud)

Wat was je eerste baan?
Dat was het ontwerpen van platenhoezen bij een platenlabel in Londen. Ik ontwierp ook T-shirts die ik dan op markten verkocht. Veel van mijn ontwerpen zijn gebruikt voor ansichtkaarten, kalenders en allerlei andere producten.

Heb je altijd gedoedeld?
Ja, ik was altijd dol op tekenen, doedelen en dingen maken. Ik kan me niet eens herinneren dat er ooit een tijd was dat ik NIET zat te tekenen.

Wie is je favoriete personage uit de Tom Groot-boeken?
Dat is TOM, maar ik schrijf ook graag over de andere personages. Vooral over Marcus als hij echt chagrijnig is en irritant.

Hoe ben je begonnen als schrijver?
Het heeft me echt veel tijd gekost om zelfvertrouwen te krijgen als schrijver. Ik werkte al als illustrator voor andermans boeken, dus besloot ik op een gegeven moment om ook mijn eigen verhalen te schrijven. Dat was in 2005, lang geleden. Mijn eerste boeken waren prentenboeken voor jongere kinderen. Tom Groot kwam in 2011 uit – alweer ELF jaar geleden, niet te geloven, toch?

Hoe kom je op de ideeën voor je verhalen?
Ik maak de hele tijd aantekeningen. Ik herinner me dingen uit mijn eigen kindertijd en die van mijn kinderen. Ook kijk ik altijd uit naar nieuwe ideeën door kranten en tijdschriften te lezen en het internet in de gaten te houden. Het ALLERBELANGRIJKSTE wat ik doe is alle herinneringen en ideeën op papier zetten – want ik heb een heel slecht geheugen en vergeet veel. Dus dat is een goede TIP voor als je schrijver wilt worden.

Had je zelf ook chagrijnige broers en zussen?
JA! Ik ben de jongste van 4 kinderen (2 zussen en een broer) en het maakt niet uit hoe oud je bent, je wordt altijd behandeld als het kleine zusje!

Wat vond je van school?
Op de basisschool heb ik een fijne tijd gehad. Ik had geweldige leraren en er hing een creatieve sfeer. Ik ben dyslectisch, waardoor ik moeite had met rekenen en vooral met spelling, maar doordat ik goed was in tekenen en knutselen vond ik het toch heel LEUK op school.

Hoeveel Tom Groot-boeken komen er nog?
Zolang ik ENTHOUSIAST ben over een nieuw boek, zal ik Tom Groot-boeken blijven schrijven en illustreren. EN zolang kinderen ze graag blijven lezen natuurlijk!