De Gi-Ga-Groene Gottmer kinderboekentour
Van 5 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek en dat betekent lekker naar buiten op avontuur in de natuur, want de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-Ga-Groen! En wat is er dan leuker om daarna je favoriete boek voorgelezen te krijgen door je lievelingsschrijver of -illustrator? Philip Hopman, Ted van Lieshout, Iven Cudogham, Jan Paul Schutten, Loes Riphagen, Marc ter Horst, Geert-Jan Roebers en Bette Westera reizen door het hele land en komen vertellen, voorlezen, tekenen of een workshop geven.
Van Boer Boris tot de kleine Coco en van Anansi de spin tot Hidde de Haan: al je lievelingskarakters komen aan bod tijdens de Gottmer Gi-Ga-Groene-kinderboekentour. Wil jij Ted van Lieshout live de verhalen van Boer Boris horen voordragen, knutselen met Loes Riphagen of je plantenkennis testen met Geert-Jan Roebers? Dat kan! Al je favoriete kinderboekenauteurs en illustrators reizen in oktober langs boekhandels en bibliotheken in heel Nederland. Dat wordt één groot feest!
Meer weten? Hieronder vind je een overzicht van alle bezoeken.
Wie, wat, waar
Woensdag 5 oktober
17:30 uur Bette Westera bij Bilthovense boekhandel in Bilthoven
15:00 – 16:00 uur Iven Cudogham bij Boekhuis De kleine tovenaar in Roermond
Marc ter Horst bij Bibliotheek Zoeterwoude Meerburg in Zoeterwoude (Rotterdam)
Vrijdag 7 oktober
19:30 – 20:45 uur Bette Westera, Bibi Dumon Tak en Ted van Lieshout bij Bibliotheek Neude in Utrecht
Zaterdag 8 oktober
14:30 Philip Hopman bij boekhandel Plukker in Schagen
15:00 Loes Riphagen bij boekhandel Van Pampus in Amsterdam
15.00 – 16.30 Geert-Jan Roebers bij het Stadsklooster in Utrecht
15.00 – 16.30 Yvonne Jagtenberg bij De Arnhemse Kinderboekwinkel
Zondag 9 oktober
14:00 – 15:00 uur Iven Cudogham bij boekhandel Heinen in Den Bosch
15:00 – 16.30 uur – Jan Paul Schutten bij Boekhandel Broese in Utrecht
14:00 – 15:30 uur Geert-Jan Roebers bij Schiedams Boekhuis in Schiedam
12:00 uur Loes Riphagen bij Regiocultuurcentrum Idea in Zeist
14:00-16:00 Mies van Hout bij KEK Beverwijk
Maandag 10 oktober
Loes Riphagen bij boekhandel Heinen in Den Bosch
Woensdag 12 oktober
Philip Hopman bij Bibliotheek Oosterschelde in Heinkenszand
14:00 – 15:00 uur Marc ter Horst bij Bibliotheek Loosduinen in Den Haag
15:30 Iven Cudogham bij Kinder- en jeugdboekenwinkel Casperle in Amsterdam
Vrijdag 14 oktober
15:30 – 16:30 uur Iven Cudogham bij boekhandel Over het water in Amsterdam
Zaterdag 15 oktober
13:00 uur Marc ter Horst bij De nieuwe kolk in Assen
14:00 uur Iven Cudogham bij boekhandel Van Noord in Amsterdam
Zondag 16 oktober
13.00 uur Philip Hopman en Ted van Lieshout bij Paagman in Den Haag
15:00 uur Iven Cudogham bij de Utrechtse kinderboekwinkel
Jan Paul Schutten bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden
14.00 uur Loes Riphagen bij boekhandel Van Piere in Eindhoven
13.00 – 17.00 (o.a.) Marc ter Horst bij Bibliotheek het Eemhuis in Amersfoort
Vlak na de Kinderboekenweek maar te leuk om te missen:
Zaterdag 22 oktober 12.30 – 13.30 Yvonne Jagtenberg bij Loopvisserij in Arnhem
Zondag 23 oktober 13.00-16.00 Yvonne Jagtenberg Tuin de lage Oorsprong in Oosterbeek
Zaterdag 5 november Loes Riphagen bij Kinderboekhandel In de wolken in Voorburg

Gi-ga-groene boeken
Er zijn heel wat boeken rondom het thema van de Kinderboekenweek. Hieronder lees je meer over je favoriete auteur of illustrator!
Ted van Lieshout maakte samen met Philip Hopman de succesvolle kinderboekenreeks Boer Boris. Zijn werk Begin een torentje van niks werd in 1995 bekroond met een Gouden Griffel. In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs aan Ted van Lieshout toegekend voor zijn gehele oeuvre. In 2012 verscheen het prentenboek Boer Boris. Dat dit stoere boertje uit zou groeien tot een van Nederlands meest geliefde kinderboekenpersonages had toen niemand kunnen voorspellen.
Philip Hopman heeft in de loop der jaren een groot aantal prentenboeken geïllustreerd, waaronder een heruitgave van Annie M.G. Schmidts Wiplala. Zijn werk werd meermaals bekroond, in 1999 ontving hij een Zilveren Penseel voor het boek 22 Wezen. Philip Hopman maakt prachtige grote prenten van de geliefde Boer Boris tegen een achtergrond van kleurrijke Nederlandse gebouwen, groene landschappen en woeste wateren.
Iven Cudogham en zijn Anansi de spin zijn inmiddels niet meer weg te denken: van tv tot theater en bioscoop tot boekenplank, de vrolijke en kleurrijke verhalen over de legendarische spin Anansi kom je overal tegen. Anansi de spin – Sterker dan Olifant is thematitel van de Kinderboekenweek. Bovendien is in oktober zijn nieuwste boek verkrijgbaar Anansi de spin en de eieren voor de koning, alweer het 4e deel in de serie. De prachtige illustraties zijn van Molydyrd Studio.
Loes Riphagen is de bedenker van de lieve kleine Coco, die sinds de bekroning tot Prentenboek van het Jaar 2021 niet meer weg te denken is uit de kinderboekenwereld. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Meerdere van Loes Riphagen haar boeken zijn Kerntitels tijdens de Kinderboekenweek geweest, heeft ze een Vlag en Wimpel op zak en won ze o.a. de prestigieuze Silver European Design Award 2018.
Bette Westera heeft al talloze veelgeprezen prentenboeken op haar naam staan waarvan Hallo, Teckel Tom! kon rekenen op een Vlag en Wimpel! Ook schreef ze het kinderboek Hidde Haan vloog naar de maan. Het werk van Barbara de Wolf is de perfecte match bij de komische versjes: in haar collages geeft ze de dieren met al hun typische eigenschappen een heel eigen gezicht. Westera won velen prijzen met haar prachtige werk, onder andere de Gouden Griffel in 2015 en 2020 en de Woutertje Pieterse Prijs.
Wie kan de geschiedenis van Nederland voor de jongste Nederlanders beter ontsluiten dan Jan Paul Schutten? In 2008 won hij dan ook de Gouden Griffel voor het inmiddels klassieke Kinderen van Amsterdam. Schutten is ook de vertaler van de titels Het raadsel van alles, Het wonder van jou en Het mysterie van niks.
Marc ter Horst is onder andere de auteur van het meermaals bekroonde boek Palmen op de Noordpool. Palmen op de Noordpool is thematitel van de Kinderboekenweek. Wendy Panders verzorgde de vormgeving en de informatieve – vaak ook grappige – illustraties. Scheten uit de schoorsteen – Het kleine verhaal van klimaatverandering is voor de wat jongere doelgroep. Yoko Heiligers maakt er met haar illustraties een kleurrijk kunstwerk van.
Geert-Jan Roebers – Briljante planten werd lovend ontvangen, mede dankzij de unieke en eigenzinnige illustraties van Margot Westermann. In Soortenschat deelt Roebers – van huis uit bioloog – zijn kennis over de flora en fauna in Nederland en België. Voor deze uitgave maakte Pieter Fannes de zowel cartooneske als natuurgetrouwe illustraties.